Vitamina D: 10 alimente care o conţin

Iată de ce alimente ai nevoie dacă te confrunţi cu o lipsă de vitamina D! Adaugă aceste alimente în regimul tău de viaţă şi totul se poate schimba!
  • Publicat:
Vitamina D: 10 alimente care o conţin

Vitamina D poate face minuni pentru organism. Protejează organismul de afecţiunile respiratorii, tuse, nas înfundat, secreţii nazale, şi îmbunătăţeşte răspunsul imun al corpului în cazul unui contact cu un virus. 

“Recomand introducerea alimentelor bogate în vitamina D pentru o stare optimă de sănătate. Vitamina D este esenţială pentru buna funcţionare a sistemului osteoarticular şi este implicată în multiple procese metabolice. Aceasta este indispensabilă pentru absorbţia calciului în organism. Carenţa poate sta la baza unor forme severe de dezechilibru fosofocalcic, cu manifestări musculoscheletale importante”, adaugă nutriţionistul Florin Ioan Bălănică pentru Ce se întâmplă, doctore?!

Iată care sunt, în opinia specialistului, alimentele bogate în vitamina D!

Vitamina D este o vitamină liposolubilă (solubilă în grăsimi), care se sintetizează la nivelul pielii, (în proporţie majoră, de 80-90%), sub influenţa razelor ultraviolete B. Pentru absorbţia vitaminei D avem nevoie de grăsimi vegetale, cum ar fi avocado, oleaginoase (nuci, migdale, seminte), sau grăsimi animale, prin consumul de peşte, (somon, hering, cod, sardine, macrou)”, precizează nutriţionistul Florin Ioan Bălănică.

Iaurtul este o sursă de vitamina D şi conţine probiotice, bacterii sănătoase care se găsesc în mod natural în flora intestinală. Consumul de iaurt ajută la îmbunăţirea funcţiei sistemului imunitar prin aportul de vitamina B 6, D şi la reducerea simptomelor de răceală, care se însoţesc, uneori, şi de tulburări intestinale. Poţi adăuga miere în iaurt pentru a maximiza eficacitatea iaurtului în tratarea răcelii.

Brânzeturile sunt o sursă valoroasă de substanţe nutritive de care organismul are nevoie pentru a funcţiona normal. Consumul regulat aduce un aport de vitamine (A, D, E, K), minerale (calciu, fosfor, magneziu) precum şi de proteine, fiind recomandate la orice vârstă.

Peştele gras sau conservat în ulei conţine foarte multă vitamina D. Heringul, somonul sau tonul nu trebuie să lipsească din alimentaţie. 

Carnea de porc reprezintă o sursă excelentă de vitamina D. Este de preferat să optezi pentru carnea macră, deoarece aici se găseşte cea mai mare concentraţie de substanţe nutritive.

Ciupercile sunt bogate în vitamina D şi sunt o sursă indispensabilă de proteine, în special pentru vegetarieni. 

Uleiul de ficat de cod are un conţinut ridicat de vitamina A, vitamina D şi acizi graşi Omega 3. O lingură de ulei de ficat de cod reprezintă dublul dozei zilnice recomandate din această substanţă.

Ouăle. Vitamina D se găseşte în gălbenuş.

Halibutul este o specie de peşte cu un conţinut ridicat de vitamina D. De asemenea, bogat în proteine, vitamine din complexul B, zinc, magneziu şi potasiu. Păstrăvul este o altă sursă bună de vitamina D, proteine, vitamine din complexul B şi minerale. Tonul conservat are aproximativ 40 UI de vitamina D şi este o sursă bună de acizi graşi Omega-3, potasiu, magneziu, seleniu şi zinc.

Cerealele fortificate sunt îmbogăţite cu vitamine şi minerale. Astfel, o cană de cereale conţine aproximativ 100 UI de vitamina D. Cerealele integrale sunt, de asemenea, o sursă bună de vitamine şi minerale, plus fibre.

Tofu este sărac în calorii şi un bun înlocuitor al brânzei. Acest produs oferă în 100 de grame circa 30% din doza zilnică necesară de vitamina D. Poate fi  adăugat la salate sau poate fi gătit.

 

 

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Simona TUDORACHE
Simona Tudorache este jurnalist şi redactor al site-ului "Ce se întâmplă, doctore?", având în portofoliu articole şi interviuri cu medici, nutriţionişti şi specialişti în activitate fizică. De asemenea, Simona Tudorache este preocupată şi de zona de lifestyle sănătos, intervievând vedete ...
citește mai mult
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”