Vezi nevazutul despre Parkinson

Parkinsonul este precedat si de alte afectiuni cum ar fi: depresia, insomnia, anxietatea, dificultati de memorare.
  • Publicat:
Vezi nevazutul despre Parkinson
Vezi nevazutul despre Parkinson

Boala Parkinson este o afectiune a oamenilor varstnici, care apare in urma distrugerii lente si progresive a neuronilor. Cele mai comune simptome sunt: tremurul mainilor, al picioarelor si al capului, gesturile rapide, sacadate si instabilitatea posturala. Pe langa toate aceste simptome principale, un pacient cu Parkinson dezvolta multe alte afectiuni. Depresia este una dintre ele – 40% dintre pacienti sufera de depresie, insa nu toti primesc tratament antidepresiv, ceea ce scade si mai mult calitatea vietii.

In cadrul unei conferinte despre Parkinson, organizata la Madrid de catre compania Boehringer Ingelheim am observat la prezidiu o distinsa doamna care avea in jur de 60 de ani, foarte eleganta, dar discreta in acelasi timp. Am crezut ca este unul dintre medicii invitati sa vorbeasca despre afectiune.

Nu mica mi-a fost mirarea cand am aflat ca este pictorita, locuieste in Anglia si ca sufera de Parkinson. Christine, asa se numeste, a povestit ce inseamna sa traiesti cu aceasta afectiune, cum iti este schimbata viata de la aflarea diagnosticului si cat de important este suportul familiei si al prietenilor.

Specialistii au prezentat o ipoteza foarte interesanta: legatura dintre arta si Parkinson. Pentru a o ilustra au fost prezentate picturi ale Christinei inainte de aflarea diagnosticului si de dupa. Primele lucrari erau foarte simple cu unul sau doua elemente (gen un pescarus pe cer), insa dupa debutul bolii creativitatea pictoritei s-a concentrat foarte mult pe detalii, tablourile avand extrem de multe detalii (imaginati-va o piramida cu peste o suta de detalii diferite).

Pentru a intari ipoteza, au mai fost prezentate si alte lucrari apartinand mai multor artisti diagnosticati cu aceasta boala – si in aceste cazuri observandu-se accentul pus pe detalii. Arta determina emotii, iar emotiile depind de dopamina -acesta este punctul de plecare in gasirea explicatiei pe care specialistii inca o cauta. Printre personalitatile care au suferit de aceasta boala se numara si Salvador Dali.

Depresia, al cincilea semn

Pe langa tremur, gesturi rapide, sacadate si instabilitatea posturala, un alt simptom care mai apare este bradikinezia – miscarile devin lente si fara amploare, scrisul de mana devine mic si ilizibil. Pacientii clipesc mai rar, iar vocea devine mai inceata.

Cum un necaz nu vine niciodata singur apar si alte afectiuni: depresia, probleme cu somnul, teama, anxietate, pierderea motivatiei, apatie, dificultati de memorare, pierderea mirosului, incontinenta urinara, dermatita seboreica, afectiuni respiratorii, iritabilitate, oboseala, anhedonia – incapacitatea de a simti sau de a trai placerea, fie ca este vorba despre activitati cotidiene, fie interactiuni sociale sau sexuale.

O data ce boala avanseaza, actiuni comune ca imbracatul sau scrisul de mana devin dificile. Si vorbirea este afectata, iar unii pacienti isi pierd expresia chipului. Conform datelor prezentate de catre specialistii prezenti la conferinta de presa de la Madrid, doar 66% dintre pacientii cu Parkinson care au acuzat si depresii au primit medicatie pentru depresie.

Au fost prezentate 3 studii desfasurate la nivel european in 3 ani diferiti, iar concluzia a fost ca depresia scade calitatea vietii la fel de mult ca si simptomele motorii.

De ce apare Parkinson?

Aceasta afectiune se caracterizeaza prin deficit de dopamina, un neurotransmitator care permite controlarea miscarilor. Boala Parkinson afecteaza celulele nervoase care produc dopamina, celule situate in substanta neagra a creierului – astfel miscarile nu mai pot fi controlate normal. In momentul de fata, se considera ca factorii de mediu (expunere la substante chimice, intoxicatii cu monoxid de carbon sau mangan, tumori craniene etc.) asociati cu cei genetici determina aceasta boala.

Tratamente pentru Parkinson

Pana in acest moment, medicina nu are un tratament curativ pentru boala Parkinson, dar exista medicamente care pot controla simptomele. Levodopa este un medicament de baza in ameliorarea simptomelor maladiei Parkinson, insa studiile au dovedit ca in timp (5-6 ani) isi pierde din eficienta.

Selegilina are efecte neuroprotectoare, dar inca se mai studiaza efectele sale. Pramipexole este un medicament dezvoltat de Boehringer Ingelheim pentru tratarea simptomelor bolii Parkinson cu etiologie necunoscuta, administrat ca monoterapie sau in combinatie cu Levodopa.

Pramipexole este un agonist al dopaminei. Agonistii dopaminergici actioneaza pe receptorii pentru dopamina din neuroni, ii stimuleaza si practic au o actiune similara dopaminei care a disparut din creier, ducand la ameliorarea simptomelor bolii Parkinson.

Citeste si Dieta si prevenirea imbatranirii
                  Vasile Capsa – Sfarsitul unei dinastii

 

Foto: SHUTTERSTOCK

Urmărește CSID.ro pe Google News
Rinosinuzita cronica se trateaza cu miere
Rinosinuzita cronica se trateaza cu miere
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”