Ți s-a recomandat să îți schimbi stilul de viață din cauza unei boli? Cum să reușești ușor

Nu putem schimba total stilul de viață peste noapte. Însă existe șanse maxime de reușită.
  • Publicat:
Ți s-a recomandat să îți schimbi stilul de viață din cauza unei boli? Cum să reușești ușor
Stil de viață sănătos - cum să-l adopți ușor, foto Shutterstock

Deși am auzit foarte des vorbindu-se despre stil de viață sănătos, pentru foarte mulți oameni este totuși un concept abstract. Și poate un ”duș rece” atunci când medicii recomandă ferm adoptarea unui stil de viață sănătos în urma stabilirii unui diagnostic ce impune asta. De ce fac medicii această recomandare?

”Un stil de viață sănătos, echilibrat, este principalul ajutor în prevenția afecțiunilor cardiovasculare, dar și în completarea tratamentului antihipertensiv, atunci când această boală și-a făcut deja apariția” explică dr. Ana Maria Vintilă, medic primar cardiolog, Președintele Grupului de Hipertensiune Arterială din cadrul Societății Române de Cardiologie.

Schimbările se adoptă mai ușor dacă se fac treptat

Acest stil de viață sănătos este o sintagmă pe care o auzim atât de des și nu doar pare, chiar și este foarte greu de însușit. Ca în orice schimbare de obiceiuri  este nevoie de foarte multă voință. ”Să avem dintr-o dată grijă la tot ce mâncăm, să ne convingem creierul că ceea ce ne place ne face rău și să facem loc mișcării în programul aglomerat din fiecare zi, este o mare provocare în fața căreia mulți pacienți adoptă strategia lui „de mâine” dar, de fapt, renunță” a mai declarat dr. Ana Maria Vintilă.

Cereți ajutorul nutriționiștilor, antrenorilor de fitness, psihologilor pentru a avea un stil de viață sănătos

Un sfat bun este ca aceste schimbări să fie introduse treptat, constant, cu un orizont de atingere a obiectivelor de modificare a dietei undeva în viitorul apropiat, iar aceste schimbări trebuie să fie adoptate pentru totdeauna. ”Nu mereu medicul cardiolog are timp să discute cu pacientul despre cum să își schimbe gusturile, cu ce să înlocuiască o anumită mâncare ca să nu resimtă această schimbare drept o pedeapsă și riscăm ca pacientul să trișeze fără să vrea. Este foarte important ca persoana respectivă să apeleze și la sfatul unor specialiști în nutriție sau, pur și simplu, să vizioneze materiale relevante ale unor bucătari sau alți oameni care acum gătesc și mănâncă diferit” a mai adăugat dr. Ana Maria Vintilă.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân