Cum poți face un RMN în siguranță dacă ai un dispozitiv implantabil de tip stent sau stimulator cardiac

01.03.2023
Cum poți face un RMN în siguranță dacă ai un dispozitiv implantabil de tip stent sau stimulator cardiac
Foto: Shutterstock

Dacă aveți nevoie de un RMN, dar sunteți purtătorul unui dispozitiv cardiac, trebuie să urmați întocmai sfatul medicului pentru a preveni complicațiile.

Într-o postare educativă pe pagina de Facebook a Spitalului Victor Babeș din Timișoara, dr. Răzvan Macarie, medic primar cardiolog, detaliază cum poate fi efectuat un RMN în siguranță dacă sunteți purtătorii unui dispozitiv cardiac.

Stenturi și proteze valvulare

În general, stenturile utilizate după 2007 în angioplastie sunt din aliaje neferoase și pot fi supuse fără probleme unui flux magnetic de sub 3 Tesla, cum este în cazul unor aparate RMN.

Un comportament asemănător putem avea și în cazul protezelor valvulare, a dispozitivelor de închidere a defectelor septale, șuturilor metalice sternale și clipsurilor vasculare mediastinale, dar, bineînțeles, întotdeauna trebuie verificate bazele de date și site-ul firmelor producătoare pentru a minimiza orice potențial risc.

Citește și: Cu ce ajută un stent la inimă?

Stimulator cardiac și defibrilator implantabil

În ceea ce privește stimulatoarele și defibrilatoarele implantabile, situația este diferită, deoarece câmpul magnetic poate afecta fizic dispozitivul (încălzirea sa și a conectorilor) sau poate duce la o funcționare defectuoasă.

Din acest motiv, identificarea corectă a dispozitivelor ce permit efectuarea investigațiilor prin rezonanță magnetică (din documentația dispozitivului), setarea acestora în moduri care să evite influență electromagnetica pe parcursul investigației și reprogramarea ulterioară în modul de funcționare optim patologiei pacientului sunt esențiale pentru siguranță bolnavului.

Simpla compatibilitate a dispozitivului cu aparatul RMN nu este suficientă fără o setare corectă din partea medicului electrofiziolog. În anumite condiții, este necesară chiar prezența acestuia în timpul investigației pentru a corecta eventualele probleme ce pot apărea.

Citește și: Ce este un stimulator cardiac și care sunt semnele că ai nevoie de un astfel de dispozitiv. 10 întrebări și răspunsuri despre pacemaker

Milioane de vieți salvate de dispozitivele implantabile

Odată cu dezvoltarea tehnologiei, dispozitivele implantabile au devenit tot mai des întâlnite în practica medicală modernă. Boli, care până acum 30-40 de ani însemnau o condamnare la moarte sau la chinuri îndurate ani în șir, pot fi astăzi vindecate sau impactul lor asupra calității vieții pacientului poate fi mult redus.

Angioplastia coronariană cu stent în cazul bolii coronariene, utilizarea dispozitivelor implantabile, așa-numitele defibrilatoare interne în patologia tahiaritmică sau ca tratament pentru insuficiența cardiacă, plasarea de valve metalice, biologice sau dispozitive de închidere a defectelor septale sunt elemente care au revoluționat medicina modernă, crescând calitatea vieții pacientului și, nu în ultimul rând, supraviețuirea.

Aceste dispozitive pot deveni problematice atunci când, de exemplu, un pacient are nevoie de o investigație imagistică de tipul RMN (rezonanță magnetică nucleară).

De aceea, denumirea corectă, completă a dispozitivului implantat și firma producătoare sunt elemente esențiale pentru identificarea cu precizie a acestora în diversele baze de date, care ne dau informații importante privind comportamentul dispozitivelor în câmpul magnetic generat de aparatul de RMN. O astfel de bază de date poate fi găsită și pe site-ul www.mrisafety.com.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Chemoembolizarea hepatică, soluție pentru tumorile și metastazele din ficat