Suplimentele alimentare toxice pentru ficat. Planta interzisă dacă iei anticoagulante

Suplimentele alimentare afectează ficatul, inima, rinichii și pot cauza oscilații ale glicemiei, dacă sunt luate pe termen lung - lista plantelor de evitat.
  • Publicat:
Suplimentele alimentare toxice pentru ficat. Planta interzisă dacă iei anticoagulante
Sursa foto: Shutterstock

Chiar dacă sunt „naturale”, anumite suplimente pot avea reacții adverse, mai ales dacă le iei pe termen lung și urmezi în paralel anumite tratamente alopate. Din acest motiv este indicat să ceri sfatul medicului înainte de a încerca suplimente adjuvante pentru o anumită afecțiune.

Vezi mai jos la ce suplimente trebuie să fii atentă.

Suplimentele alimentare care afectează ficatul

Kava – este folosită ca tratament adjuvant pentru insomnie și anxietate, dar poate afecta ficatul. De aceea nu trebuie administrată dacă ai deja afecțiuni ale ficatului sau ale rinichilor. Planta este periculoasă și dacă iei alte medicamente pentru insomnie sau consumi alcool.

Cimifuga (Black Cohosh) – este o plantă care poate ameliora simptomele neplăcute ale menopauzei (transpirație nocturnă, bufeuri) sau ale sindromului premenstrual, dar trebuie evitată de persoanele care au probleme cu ficatul, deoarece poate cauza inflamația acestui organ, precum și de femeile diagnosticate cu cancer de sân.

Arnica – este o plantă folosită de regulă pentru efectele sale analgezice și antiinflamatoare, dar și ca adjuvant în cazurile de constipație. Trebuie știut însă că arnica poate cauza însă și hipertensiune arterială, dispnee sau palpitații, precum și afecțiuni hepatice severe, dacă este consumată excesiv și pe termen lung, scrie webmd.com.

Iei anticoagulante? Evită aceste suplimente!

Ginkgo biloba – este un supliment destinat îmbunătățirii memoriei, circulației sanguine și funcției mentale în general, dar poate subția excesiv sângele, cauzând hemoragii. Nu trebuie luat dacă urmezi un tratament cu anticoagulante.

Sunătoare – sunt adesea luate pentru stările de anxietate, depresie sau tulburări de somn. Însă pot avea și reacții adverse, precum dureri de cap, greață, amețeală și gură uscată. De asemenea, pot crește riscul de arsuri solare și pot reduce eficiența medicamentelor pentru inimă, a contraceptivelor orale sau a chimioterapicelor.

Ghimbirul – acest supliment este administrat pentru ameliorarea stărilor de greață sau a durerilor articulare, dar poate fi periculos pentru persoanele care au afecțiuni ale inimii, diabetici sau cei care urmează tratament cu anticoagulante.

Plante care pot afecta inima și glicemia

Aloe – este o plantă cunoscută pentru efectul ei benefic asupra pielii, însă există și suplimente care au efect laxativ. Excesul de suplimente cu aloe poate cauza însă afecțiuni ale rinichilor, scăderea glicemiei și bătăi anormale ale inimii.

Ginseng – este o plantă care se presupune că încetinește procesul de îmbătrânire celulară, însă multe persoane iau acest supliment pentru întărirea imunității, reglarea glicemiei sau creșterea libidoului. De menționat însă că administrarea excesivă și pe termen lung a acestui supliment poate subția sângele și scade periculos glicemia.

Lemn dulce – este folosit pentru tuse, dureri de stomac, bronșită, dureri în gât și infecții în general, dar trebuie consultat medicul înainte de administrare, deoarece poate cauza aritmii, hipertensiune și probleme cu rinichii.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân