11 simptome frecvente ale menopauzei. Explică dr. Iosif Niculescu

Multe femei abia intrate la menopauză sunt de a dreptul copleşite de multitudinea de simptome & stări fiziologice noi pe care le experimentează. Iată simptomele
  • Publicat:

Femeia – eterna poveste. Fascinanta femeie datorită şi din cauza puterii ei de a da naştere trece prin diverse stări şi etape de-a lungul vieţii. Una dintre ele este menopauza, o perioadă de intense schimbări hormonale şi fizice despre care multe femei nu prea îndrăznesc să vorbească şi nici să ceară ajutor. Am primit răspunsuri valoroase pe această temă de la reputatul dr. Iosif Niculescu, medic ginecolog.

CSÎD: Ce este menopauza?
Dr. Iosif Niculescu:
Menopauza este un fenomen fiziologic ce se manifestă la toate femeile şi se caracterizează prin încetarea menstruaţiei – scăderea funcţiei ovariene şi, implicit, sistarea funcţiei reproductive şi a ciclului hormonal ce caracterizează femeia în perioada reproductivă a vieţii.

În jurul vârstei de 52 de ani femeile intră la menopauză în Europa

CSÎD: La ce vârstă intră o femei la menopauză în mod normal?

Dr. Iosif Niculescu: Vârsta medie de trecere la menopauză este în Europa 52 – 53 de ani.

Menopauza precoce – când se pune acest diagnostic

CSÎD: La unele femei se instalează şi mai repede…

Dr. Iosif Niculescu: Se poate însă întâmpla mai devreme, iar în aceste cazuri extreme, înainte de 40 de ani, vorbim deja de menopauza precoce.

Simptome ale menopauzei

CSÎD: De ce apar acele stări de nelinişte, iritabilitate la femeile la care se instalează menopauza? Ce se întâmplă exact?
Dr. Iosif Niculescu:
Insuficienţa/lipsa hormonilor sexuali – estrogeni şi progesteron – în sânge determină modificări semnificative în funcţia sistemului nervos, psihic, funcţia glandelor endocrine, organelor interne, ca parte din procesul natural de îmbătrânire pe care îl şi accelerează.

Pielea flască, volumul sânilor, kilograme în plus sau în minus şi chiar arteroscleroză se pot instala la menopauză

CSÎD: Ce modificări apar?
Dr. Iosif Niculescu:
Modificări la nivelul pielii, sânilor, greutăţii corporale, apariţia osteoporozei, pierderea elasticităţii corpului sau modificări vasculare provocate de arteroscleroză pot fi, de asemenea, simptome frecvente.
În plus, multe dintre paciente nu ştiu că stările lor negative (depresie, furie, anxietate, pierderea memoriei) au legătură cu instalarea menopauzei.
Multe paciente înţeleg legătura între unele simptome supărătoare (bufeuri) şi menopauză, dar nu ştiu că există soluţii pentru ele. Şi, în consecinţă, nu raportează doctorului aceste simptome. Tocmai pentru a veni în sprijinul femeilor la menopauză cât mai complex echipa clinicii noastre de menopauză este formată din ginecologi, endocrinologi, neurologi, psihologi, specialişti în medicină internă, specialişti în boli cardio-vasculare, diabetologi, nutriţionişti.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”