Strănuți, îți curge nasul și te doare capul. E răceală sau alergie? Cum îți dai seama cu ce te confrunți

  • Publicat:
Strănuți, îți curge nasul și te doare capul. E răceală sau alergie? Cum îți dai seama cu ce te confrunți

Îți curge nasul. Strănuți. Ai dureri de cap și gât uscat. Da, sună ca și cum cu siguranță ai o răceală. Sau sunt alergiile tale care se activează?

În această perioadă a anului, sursa simptomelor tale poate fi dificil de identificat. Nu este întotdeauna ușor să faci diferența între alergii și o răceală. Și dacă nu știi ce îți provoacă disconfortul, poate fi dificil să găsești tratament și să atenuezi simptomele.

Chiar dacă ar putea părea similare la prima vedere, există câteva lucruri care diferențiază răcelile de alergii. Iată cum să afli dacă ești răcit sau este vorba despre alergie:

Cum să afli dacă ai o răceală sau alergii

Răcelile și alergiile au simptome destul de similare. Și câteva lucruri în comun. Atât răcelile, cât și alergiile sunt cauzate de o invazie a ceea ce organismul percepe ca o substanță potențial dăunătoare. În cazul răcelilor, acea substanță este un virus, iar în cazul alergiilor, este implicat un alergen precum polenul, mucegaiul sau praful.

Valul de simptome pe care le experimentăm din cauza unei răceli sau a alergiilor este modul sistemului imunitar de a încerca să lupte împotriva acestor invadatori. Și în ambele cazuri, este normal să ai congestie nazală, strănut, nas care curge și gât iritat sau dureros, precum și dureri de cap sau dureri sinusale.

Deci cum poți să îți dai seama ce te afectează cu adevărat? Ar putea ajuta să îți pui următoarele întrebări:

– Cum au început simptomele tale? Răcelile tind să apară lent, de obicei în câteva zile. Alergiile își fac simțite prezența imediat ce ai fost expus la un alergen.

– Te mănâncă? Mâncărimea – în special în nas, ochi sau gât – este adesea un semn clasic al alergiilor și este destul de neobișnuit pentru răceli.

– Ai febră sau dureri în tot corpul? Răcelile le pot cauza pe ambele, dar alergiile nu.

– De cât timp ai simptomele? Răcelile tind să se amelioreze într-o săptămână sau două. Dar dacă simptomele tale persistă timp de săptămâni sau chiar luni, alergiile sunt probabil cauza.

Sursă: Shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Nicoleta Agheana
Nicoleta Agheană este un jurnalist reputat, cu experienţă în lifestyle şi sănătate, realizând de-a lungul timpului articole şi proiecte atât pentru publicaţii internaţionale, cât şi pentru brandul “Ce se întămplă, doctore?”. Domeniile de interes pe care le acoperă Nicoleta Agheană ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân