9 lucruri bune și mai puțin bune de adăugat în ceai. Știi cum să îl bei corect?

Ceaiul este un preparat foarte sănătos, consumat în numeroase variante și modalități. Cu toate acestea, ceea ce adăugăm în ceai ne poate face mai mult rău decât bine.
  • Publicat:
9 lucruri bune și mai puțin bune de adăugat în ceai. Știi cum să îl bei corect?
Chinese teapot and cup with green tea on a wooden table on a background of bright colorful flowers, top view. Pai, Thailand.

Ceaiul este una dintre băuturile preferate ale românilor, existând o gamă largă de tipuri de ceai pentru toate gusturile. Iată 9 lucruri bune și mai puțin bune de adăugat în ceaiul zilnic!

Dr Bryan Mawr, profesor de chimie, a scris în cartea sa, Steeped: The Chemistry of Tea, că un praf de sare adăugat în ceai diminuează gustul amar al acestuia. Profesorul care a studiat timp de trei ani pentru cercetarea din cartea sa, a menționat că ionii de sodiu care se găsesc în sare blochează receptorii amari din gură. Totuși, cât este adevărat și cât este mit?

Lucruri bune și mai puțin bune de adăugat în ceai

Experții au analizat acest subiect și au făcut o listă cu lucrurile pe care le putem adăuga în ceai, dar și care sunt lucrurile de care să ne ferim.

1. Menta – cel mai bun

S-a demonstrat faptul că menta proaspătă ameliorează disconfortul digestiv, fiind potrivită pentru persoanele care au colon iritabil. Mai mult, menta este folosită ca adjuvant pentru calmarea sistemului nervos și reducerea stresului.

2. Sarea – cel mai rău

Contrat concluziilor publicate de Dr Bryan Mawr, sarea nu are niciun beneficiu dacă este pusă în cana cu ceai. Mai mult, gustul amar al ceaiului poate fi echilibrat prin adăugarea de fructe.

3. Fructe – cei mai buni

Infuzia ceaiului cu fructe aduce numeroase beneficii, printre care gustul dulce al băuturii, aportul de fibre, vitamine și antioxidanți. Cele mai bune alegeri sunt afinele sălbatice adăugate în ceaiul negru, piersicile în ceaiul alb, iar mango în ceaiul verde.

4. Îndulcitori – cei mai răi

Consumul excesiv de băuturi dulci duce la obezitate, diabet de tip 2 și hipertensiune arterială. Îndulcitorii artificiali sunt, de asemenea, un subiect controversat.

5. Suc sau coji de citrice – cel mai bun

Atât cojile de portocală sau de lămâie, cât și sucul lor nu numai că îmbunătățesc aroma ceaiului, dar au și beneficii imense pentru sănătate, prin aportul de vitamina C și rolul său antioxidant.

6. Uleiuri esențiale – cele mai rece

Uleiurile esențiale sunt extrase din plante, dar nu toate sunt sigure de ingerat. În plus, pentru că sunt solubile în grăsimi, recomandat este ca acestea să fie amestecate în băuturi sau alimente care conțin puțină grăsime, în loc de băuturi pe bază de apă, așa cum este și ceaiul.

7. Laptele – cel mai bun

Calciul adăugat în ceai poate fi o sursă extraordinară de calciu, benefic pentru sistemul osos.

8. Microplasticele – cele mai rele

Un studiu publicat în Environmental Science & Technology a constatat că anumite pliculețe de ceai se descompun atunci când intră în contact cu apa fierbinte și pot elibera mai mult de 11 milioane de particule într-o singură ceașcă.
Ingerarea de microplastice reprezintă un risc crescut de a dezvolta boli cardiovasculare, precum atacul de cord sau accidentul vascular cerebral.

9. Ghimbir – cel mai bun

Ceaiul de ghimbir este un adevărat ajutor digestiv. Mai mult, ghimbirul are și proprietăți antiinflamatorii, antimicrobiene și anticancerigene.

 

Surse:

https://www.everydayhealth.com/diet-nutrition/tea-lovers-these-are-the-best-and-worst-things-to-add-to-your-brew/

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/ijc.32220

https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/1102594/nutrients

Sursă foto: Further Information / Envato

Urmărește CSID.ro pe Google News
Maria Crișan - Web-editor
Sunt pasionată de tot ce ține de sănătate și lifestyle. Jonglând dintotdeauna cu „armele” cele mai puternice, cuvintele, îmi place să împărtășesc cu cititorii diverse sfaturi și idei despre tot ceea ce înseamnă o viață trăită sănătos și frumos. Lucrez în jurnalism de 3 ani, ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân