Stimularea nervului vag, cheia sănătății noastre

  • Publicat:
Stimularea nervului vag, cheia sănătății noastre
Sursa foto: profimedia

Medicina modernă a ajuns astăzi să confirme numeroase tehnici și metode folosite în mod intuitiv încă din antichitate, iar una dintre ele este stimularea nervului vag, cea despre care vom vorbi în rândurile ce urmează.

Potrivit specialiștilor, această tehnică are capacitatea de a pondera anxietatea, a promova relaxarea și a îmbunătăți starea de spirit.

Nervul vag: unde se află și ce funcții are

Nervul vag se întinde pe toată lungimea corpului nostru, de aceea stimularea lui poate avea efecte benefice uimitoare asupra sănătății noastre fizice și mentale. În termeni medicali, este nervul principal al sistemului nervos parasimpatic – sistemul „odihnă și digestie”.

Sursa foto: profimedia

Citește și: Nervul vag și importanța lui pentru identificarea pericolelor

Stimularea nervului vag, tehnica simplă care te ajută să te relaxezi, să te odihnești mai bine și să ai mai multă energie

Nervul vag este vital pentru multe funcții, printre care amintim:

  • sprijină digestia și sațietatea
  • reglează sistemul imunitar și reduce inflamația
  • trimite semnale între creier și intestin
  • ține sub control ritmul cardiac și tensiunea arterială
  • îmbunătățește calitatea somnului

Yoga, întinderea și meditația sunt modalități excelente de a stimula nervul vag. Iar stimularea nervului vag are multe beneficii, cum ar fi reducerea inflamației, promovarea relaxării și îmbunătățirea stării de spirit.

Specialiștii sunt de părere că obiceiul simplu de a-ți masa zona gâtului prin care trece acest nerv te poate ajuta să te simți mai odihnit/ă, relaxat/ă și echilibrat/ă.

Poți începe prin a-ți scutura mâinile pentru a elibera tensiunea strânsă, urmând a lua puțin ulei de masaj (nu este obligatoriu) și a-ți masa delicat, cu ajutorul mișcărilor circulare, zona gâtului (lateralele), pornind din spatele urechilor și continuând spre claviculă.

Dacă vrei o altă metodă mult mai complexă, instructorul de yoga Lucas Rockwood exemplifică în materialul video de mai jos cum poți face asta, oriunde te-ai afla.

Ce poate cauza probleme ale nervului vag?

Factorii nesănatoși ai stilului de viață, precum dietele bogate în grăsimi și zahăr, fumatul, abuzul de alcool sau lipsa mișcării, pot afecta nervul vag.

Nervul vag combate inflamația, dar o cantitate prea mare de cortizol poate afecta funcția, potrivit specialiștilor. Iar afectarea nervului vag poate provoca o gamă largă de tulburări psihice, inflamatorii sau posttraumatice.

Încă odată, modul cel mai simplu și mai ieftin de a ne menține sănătatea este prevenția! În acest sens, stimularea nervului vag se dovedește un element-cheie, contribuind substanțial la prevenirea bolilor și vindecarea acestora.

Citește și: Teoria polivagală: ce presupune

Surse: NY Times, Forbes, Cleveland Clinic, Very Well Health

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân