Semnalele de alarmă pe care organele tale ți le dau atunci când consumi prea mult zahăr

  • Publicat:
Semnalele de alarmă pe care organele tale ți le dau atunci când consumi prea mult zahăr
Sursa foto: shutterstock

Consumul excesiv de zahăr poate avea consecințe teribile asupra sănătății noastre. În ultimii ani, tot mai mulți specialiști trag acest semnal de alarmă. Când consumăm zahăr, fiecare organ reacționează. Și nu într-un mod pozitiv. 

Semnele pe care ți le dau organele tale atunci când abuzezi de dulce

Întrucât consumul excesiv de zahăr este un factor major de risc în apariția sau agravarea unor afecțiuni precum diabetul, obezitatea sau bolile cardiace, există câteva indicii pe care chiar organele noastre ni le dau atunci când întrecem măsura cu dulcele.

Creierul este cel mai afectat

Consumul de zahăr în exces poate afecta funcționalitatea creierului. Potrivit cercetărilor efectuate în acest sens, un nivel ridicat de zahăr poate provoca inflamații în creier și poate afecta neurotransmitatorii responsabili de reglarea stării de spirit și de apetit.

Inima poate avea și ea de suferit pe termen lung

E bine știut faptul că zahărul poate crește riscul de boli cardiovasculare. Explicația? Zahărul consumat excesiv crește nivelul de trigliceride și colesterol din sânge, ceea ce duce la apariția bolilor de inima, a hipertensiuni sau a aterosclerozei.

Pancreasul este neprietenos cu zahărul

Pancreasul, după cum bine știm, este responsabil de producerea și eliberarea de insulină pentru menținerea nivelului de zahăr din sânge sub control. Astfel, dacă noi consumăm prea mult zahăr, acest lucru poate suprasolicita pancreasul, determinându-l astfel să producă mai multă insulină. Acest lucru poate spori rezistență la insulină și duce, în timp, la apariția diabetului de tip 2.

Citește și: Schimbarea pe care să o faci dacă ai  DIABET. Cu ce să înlocuiești zahărul adăugat și cât de mult reduci riscul de deces

Rinichii sunt și ei afectați

Zahărul poate crește riscul de boli renale cronice. Atunci când consumăm zahăr în exces, rinichii sunt nevoiți să filtreze și să elimine cantități mari de zaharuri, ceea ce poate duce la stresul renal și la erodarea funtiei renale.

Sistemul digestiv își pierde din funcționalitate

Zahărul hrănește bacteriile nocive din intestin, perturbând echilibrul florei intestinale și ducând la probleme digestive precum balonarea, constipația, sau intestinul iritabil.

Pielea poate fi profund afectată

Dantura are și ea de suferit

Zahărul sau sucroza, după denumirea sa științifică, este o substanță dulce, cristalizată, obținută din diverse plante, cel mai adesea din trestia de zahăr sau sfeclă de zahăr. Consumul excesiv de zaharuri poate favoriza apariția cariilor nedorite și a altor afecțiuni dentare.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân