Schimbarea pe care să o faci dacă ai DIABET. Cu ce să înlocuiești zahărul adăugat și cât de mult reduci riscul de deces

Medicii cardiologi ai Asociației Americane de Cardiologie (AHA) consideră că zahărul adăugat are un impact asupra sănătății inimii.
  • Publicat:
Schimbarea pe care să o faci dacă ai DIABET. Cu ce să înlocuiești zahărul adăugat și cât de mult reduci riscul de deces
Foto: envato

Dietary Guidelines for Americans din 2020-2025, ar trebui să consumăm mai puțin de 10% din totalul zilnic de calorii de zahăr adăugat. Pentru o dietă de 2000 de calorii, asta ar însemna aproximativ 48g de zahăr adăugat, zilnic. Medicii cardiologi ai Asociației Americane de Cardiologie (AHA) consideră că zahărul adăugat are un impact asupra sănătății inimii, motiv pentru care se recomandă ca femeile să consume mai puțin de șase lingurițe pe zi, iar bărbații mai puțin de 9 lingurițe pe zi.

Știi deja că cele mai mari cantități de zahăr adăugat se găsesc în deserturi, dulciuri și cereale dulci, dar și sucuri, băuturi energizante, cocktail-uri și sucuri de fructe (care nu sunt 100% naturale).

Potrivit unui studiu publicat pe 19 aprilie 2023 în jurnalul The BMJ, pe lângă pacienții diagnosticați cu diabet de tip 2, cei care consumă sucuri au un risc crescut de mortalitate cu 20%, inclusiv de boli cardiovasculare. Consumul de cafea, ceai, apă sau lapte slab reduce riscul de mortalitate cu 12% până la 26%.

Ai diabet? Iată cu ce să înlocuiești zahărul adăugat

Pentru a ajunge la această concluzie, o echipă de cercetători din Statele Unite, Canada și China au cumulat date din două studii pe termen lung din anii 1980 până în 2018. Oamenii de știință au selectat 15.486 de participanți (aproximativ 74% dintre ei femei), care au fost diagnosticați cu diabet de tip 2 și cărora li s-a cerut să completeze un chestionar privind dieta, la fiecare 2-4 ani, timp de 18 ani și jumătate. Chestionarul cuprindea întrebări privind alimentele și băuturile pe care le consumă.

La finalul perioadei de follow-up, 7.638 de participanți au murit, ceea ce a însemnat că grupul de participanți s-a împărțit aproape pe jumătate. Asta le-a permis cercetătorilor să observe dacă există un tipar privind consumul de băuturi.

Pentru fiecare suc consumat zilnic, riscul unui individ de deces creștea cu 8%. Comparativ cu participanții care nu consumau sucuri, riscul de deces era mai mare cu 20%.

Dacă același individ înlocuia o băutură cu zahăr adăugat cu una neîndulcită reducea riscul de deces semnificativ. De exemplu:

  • dacă bei o cafea în loc de o băutură cu zahăr adăugat reduci riscul de deces cu 26%
  • dacă bei apă plată în loc de o băutură cu zahăr adăugat reduci riscul de deces cu 23%
  • dacă bei ceai în loc de o băutură cu zahăr adăugat reduci riscul de deces cu 21%
  • dacă bei lapte slab în loc de o băutură cu zahăr adăugat reduci riscul de deces cu 12%
Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”