Sfaturi privind autopalparea sânului: când, cum și ce să urmărești

13.10.2021
Sfaturi privind autopalparea sânului: când, cum și ce să urmărești
Sursa foto: Shutterstock

Autopalparea sânului este primul pas și cel mai simplu în prevenția cancerului mamar. Peste 90% dintre cazurile de cancer de sân sunt tratate cu succes, dacă sunt depistate în stadii incipiente. Frica de a merge la medic sau de a afla ce e în neregulă cu sânii tăi doar amână un diagnostic și face vindecarea mai grea.

Cancerul de sân este cel mai frecvent dintre toate tipurile de cancere la femei și reprezintă principala cauză de deces prin cancer la femeile europene, potrivit Societății Europene de Oncologie Medicală.

În România, aproape 4.000 de femei au pierdut lupta cu cancerul de sân anul trecut, ceea ce înseamnă 11 femei pe zi. O femeie din opt care atinge vârsta de 85 de ani va dezvolta cancer de sân în timpul vieții. 70% dintre cazurile de cancer de sân sunt descoperite prin autoexaminare.

Ți-am pregătit mai jos un ghid despre autopalparea sânului și câteva informații despre semnele care trebuie să te trimită la medic.

Autopalparea sânului: cum se face corect, la ce să fii atentă

CÂND. În primul rând, dacă ai încă menstruație, încearcă să îți faci examinarea la 5-7 zile după perioada de menstruație, când sânii sunt mai puțin tensionați. Ideal ar fi în aceeași zi a lunii. Dacă ești la menopauză, fixează-ți o zi pe lună (de exemplu, în prima zi a lunii sau data ta de naștere).

CUM. Privește-ți sânii într-o oglindă, în timp ce ții mâinile pe lângă corp și apoi în șolduri. S-ar putea să te ajute să faci examinarea la duș după aplicarea unui gel de duș sau a unui ulei de piele.

Pune un braț în spatele capului, iar cu cealaltă mână palpează-ți sânul. Ține palma întinsă și folosește vârfurile degetelor. Apasă ferm și asigură-te că acoperi treptat toată zona sânului. Ca să nu îți scape nicio suprafață, folosește mișcări concentrice – în sensul acelor de ceasornic, radiale – dinspre mamelon spre axilă, precum și de sus în jos.

Repetă această procedură și la celălalt sân. Apoi repetă procedura stând culcat. Nu uita să palpezi și în zona axilei și să controlezi și mamelonul – pipăie-l, apasă-l cu două degete delicat, ca să verifici dacă curge ceva din el.

CE. La ce trebuie să fii atentă? Te rugăm să observi cu atenție orice modificare apărută de la lună la lună și să urmărești nu doar nodulii, ci și următoarele lucruri: orice modificare de formă, culoare sau dimensiune a sânilor, precum și de textură a pielii: încrețitură, gropiță, roșeață, aspect de „coajă de portocală”.

La mamelon și areole să fii atentă dacă și-au schimbat culoarea, poziția, dacă mamelonul e întors (ascuns la interior în loc să fie la exterior), dacă curge (fluide apoase, lăptoase, galbene ori cu sânge).

În timpul examinărilor lunare o să te obișnuiești cu aspectul sânilor și o să observi imediat orice modificări și anomalii.

PASUL URMĂTOR. După examinarea sânilor, dacă observi orice modificare, chiar și noduli nedureroși, mergi cât mai repede la medic.

Lecții gratuite de autopalpare a sânilor pentru bucureștence

Bucureștencele pot învăța cum să își facă autopalparea sânului în mod corect, începând de astăzi, 13 octombrie, până pe 17 octombrie (programul lecțiilor de autopalpare: 13-15 octombrie, între orele 14-20, 16-17 octombrie, între orele 10-20).

Lecțiile au loc într-un centru comercial și fac parte din campania de prevenție a cancerului mamar „Are nevoie de tine. Vorbește cu ea”, dezvoltată de Societatea Română de Chirurgie și Ginecologie Oncologică (SRCGO), Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România (FABC), Asociația Imunis și sprijinită de o companie farmaceutică.

Proiectul se află la a treia ediție și își propune să ajute femeile să înțeleagă că prevenția în cancerul de sân începe acasă.

Studente la facultatea de Medicină din București vor învăța femeile cum să își facă autopalparea sânului cu ajutorul unor mulaje anatomice sub formă de sâni şi al unui clip video.

Ecografia și mamografia, esențiale pentru diagnosticarea timpurie a cancerului de sân

Un alt pas important în prevenția cancerului de sân este programarea la ecografie (până în 40 de ani) sau la mamografie (după 40 de ani).

Această programare ar trebui să fie un obicei firesc, așa cum îți serbezi ziua de naștere, de pildă! Ecografia mamară nu doare, nu este neplăcută, nu este periculoasă, nu este invazivă, nu trebuie să faci pregătiri speciale pentru ea și poate fi cel mai frumos gest de iubire față de tine și cei dragi, spune Cosmina Grigore, președinta Asociației Imunis.

Diagnosticarea și tratamentele oncologice trebuie să continue și în timpul pandemiei.

Cancerul nu așteaptă să treacă pandemia. Femeile care suspectează un cancer de sân trebuie să vină cu încredere la spital, iar cele diagnosticate deja trebuie să aibă acces la tratament în condiții optime, spune Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Cancerul de sân la femeile tinere: ce e de făcut?