Semnele și cauzele celor mai frecvente 5 probleme urologice întâlnite în timpul verii

De la infecțiile tractului urinar, la inflamația prostatei. Cum să te ferești de cele mai frecvente probleme urologice care pot apărea vara
Semnele și cauzele celor mai frecvente 5 probleme urologice întâlnite în timpul verii
Foto: Shutterstock

Transpirația excesivă, sporturile care presupun un anumit echipament sau apa contaminată din mare ori piscină sunt adesea cauza unor probleme urologice care pot apărea vara și care ne pot strica buna-dispoziție, dacă nu chiar întreaga vacanță. E important, așadar, să cunoaștem riscurile pe care le poate prezenta fiecare situație pentru a ne proteja sănătatea. Cel mai important, dacă experimentați oricare dintre simptomele menționate, solicitați un consult la medicul urolog pentru un diagnostic adecvat și un plan de tratament personalizat.

Dr. Armand Iliescu, medic specialist Urologie, ne spune care sunt 5 probleme urologice des întâlnite în timpul verii.

Infecțiile tractului urinar

Aceste infecții pot fi cauzate de expunerea la apă contaminată (cum ar fi piscinele publice sau lacurile) sau lipsa de igienă adecvată. Acestea determină simptome precum disconfortul sau arsura la urinare, nevoia frecventă de a urina, senzația persistentă de golire incompletă a vezicii urinare, urină tulbure sau cu miros neplăcut.

Pentru a preveni infecțiile tractului urinar, este indicat consumul adecvat de lichide, igiena personală riguroasă, schimbarea costumului de baie imediat după înot și, în cazul în care situația o impune, administrarea de antibiotice – doar cu recomandare de la medic!

Calculii renali

Litiaza renală (calculii renali  sau pietrele la rinichi) este o afecțiune frecvent întâlnită pe perioada verii din cauza dezechilibrului substanțelor chimice în urină (cum ar fi calciul, oxalatul sau acidul uric), deshidratare, dieta bogată în sare și proteine animale.

Persoanele predispuse cunosc deja că o astfel de afecțiune vine cu o durere intensă în regiunea lombară sau abdominală, durere la urinare, urină cu sânge, senzație de greață sau vărsături.

Se recomandă consumul adecvat de lichide, modificarea dietei pentru a reduce aportul de sare și proteine animale, administrarea de analgezice pentru controlul durerii și eliminarea pietrelor prin intervenție medicală, dacă este necesar.

Infecția fungică a tractului urinar

Infecțiile fungice la nivelul tractului urinar sunt de obicei cauzate de un tip de ciupercă numit Candida. Infecțiile fungice ale tractului urinar sunt mai frecvente la persoanele cu sistemul imunitar slăbit sau la persoanele care au urmat un tratament cu antibiotice pe termen lung, care poate duce la dezechilibrul florei microbiene normale.

Infecțiile fungice ale tractului urinar sunt diferite de infecțiile fungice locale, cum ar fi candidoza vaginală sau balanita (infecția fungică a penisului), deși ambele pot fi cauzate de același tip de ciupercă – de exemplu, Candida.

Factorii de risc și simptomele pot varia, de asemenea, în funcție de zona afectată, dar o igienă corespunzătoare și o îmbrăcăminte adecvată pot ajuta la prevenirea multor tipuri de infecții.

Se recomandă, așadar, o igienă personală riguroasă, schimbarea frecventă a costumului de baie și a lenjeriei, evitarea hainelor strâmte și a materialelor sintetice.

Prostatita

Prostatita reprezintă inflamația prostatei și este adesea cauzată de o infecție bacteriană. Și în acest caz, simptomele pot fi accentuate din cauza transpirației abundente și a riscului de deshidratare ce apare cu precădere în timpul verii.

Printre semnele prostatitei se numără: urinări frecvente/dificile cu cantități mici de urină, durere la urinare (senzație de arsură, usturime), febră, frisoane etc.

Cistita interstițială

Cistita interstițială este o afecțiune cronică caracterizată prin presiune în vezica urinară, dureri la nivelul vezicii și, uneori, dureri pelviene.

Unele persoane cu cistită interstițială observă că simptomele se înrăutățesc în perioadele cu temperaturi foarte crescute, posibil din cauza deshidratării, a modificărilor în regimul alimentar sau a creșterii activității fizice.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Armand Iliescu - Medic specialist Urologie
Dr. Armand Iliescu s-a format ca medic în cadrul Facultății de Medicină a Universității „Carol Davila” din București și și-a continuat studiul și specializarea în Urologie la Spitalul Militar Central. În cadrul clinicii Medikali, Dr. Armand Iliescu, medic specialist Urologie, urmărește ...
citește mai mult
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân