Testul sau scorul ROMA: ce este, când se recomandă, valori normale și limite

Testul sau scorul ROMA: ce este, când se recomandă, valori normale și limite
Foto: Shutterstock

Scorul ROMA, cunoscut și sub denumirea de algoritm de risc de malignitate ovariană, este un instrument de evaluare a riscului utilizat în domeniul ginecologiei și oncologiei pentru a evalua probabilitatea de apariție a malignității ovariene la femeile care au o masă pelvină sau o tumoare ovariană. Acest test sau scor este conceput pentru a ajuta medicii să determine dacă este necesară o evaluare suplimentară sau o intervenție chirurgicală.

Ne oferă mai multe detalii despre acest test dr. Andreas Vythoulkas, medic obstetrică-ginecologie cu specializare în infertilitate.

Zilnic mor 3 românce din cauza cancerului ovarian

Cancerul ovarian este a patra cea mai frecventă cauză de deces cauzat de cancer la femei din întreaga lume. Numai în România, face peste 1.000 de victime în fiecare an.

Simptomele cancerului ovarian pot include:

  • durere sau umflături în zona pelviană
  • disconfort abdominal
  • modificări ale obiceiurilor intestinale sau vezicale
  • pierdere în greutate neintenționată
  • oboseală persistentă
  • modificări ale ciclului menstrual

Scopul principal al evaluării diagnostice a unei mase pelvine este de a determina dacă este benignă sau malignă. Deoarece majoritatea maselor anexe sunt benigne, este important să se determine preoperator dacă o pacientă are o probabilitate mare de malignitate ovariană, pentru a se asigura un management adecvat și de aici și importanța stabilirea scorului ROMA, spune dr. Andreas Vythoulkas.

Scorul ROMA: cui i se poate recomanda

Testul ROMA (Risk of Ovarian Malignancy Algorithm) poate fi recomandat femeilor cu o masă ovariană descoperită, mai ales dacă există suspiciuni de cancer ovarian.

De obicei, testul ROMA este folosit împreună cu alte metode de diagnostic, precum ecografia și markerii tumorali. Recomandarea pentru acest test este determinată de medicul curant, în funcție de cazul specific al fiecărei paciente.

De ce este important să faceți testul ROMA

În prezent, 70% dintre cancerele ovariene sunt încă diagnosticate într-un stadiu avansat. Cu toate acestea, supraviețuirea pacientei este direct legată de diagnosticul precoce, permițând îngrijire multidisciplinară rapidă.

Deși acest cancer apare cel mai adesea la femeile aflate în postmenopauză, poate apărea și la femeile mai tinere.

Cum se stabilește scorul ROMA

Scorul ROMA combină măsurarea a doi biomarkeri din sânge, CA 125 și HE4 (proteina epididimului uman 4), împreună cu starea de menopauză, pentru a calcula riscul de malignitate ovariană. CA 125 este o proteină care poate avea niveluri crescute în sângele femeilor cu cancer ovarian, în timp ce HE4 este o altă proteină asociată cu cancerul ovarian. Se ia în considerare starea de menopauză, deoarece poate influența interpretarea rezultatelor biomarkerului, adaugă dr. Vythoulkas.

Scorul ROMA este calculat folosind o formulă specifică bazată pe nivelurile biomarkerilor și starea menopauzei și oferă o valoare numerică sau un procent care indică riscul estimat de malignitate ovariană. Un scor ROMA mai mare sugerează o probabilitate crescută de cancer ovarian.

Scorul ROMA nu este un instrument de diagnostic definitiv, ci mai degrabă un instrument de evaluare a riscurilor, ajutând medicii să ia decizii corecte cu privire la testarea ulterioară, imagistica sau trimiterea pentru tratament.

Precizia testului ROMA comparativ cu cea a biomarkerului CA 125

În rândul femeilor care prezintă o masă pelviană, utilizarea combinată a HE4 și CA 125, folosind testul ROMA, poate crește sensibilitatea și specificitatea estimării riscului pacienților cu masă pelviană – chiar și cancer ovarian în stadiile I/II – decât CA 125 în monoterapie.

  • Scorul ROMA identifică cu exactitate 94% dintre pacientele cu masă pelviană ca având cancer ovarian.
  • Are o specificitate mai mare decât dacă s-ar recolta CA 125 singur: Dintre zece femei cu cancer ovarian, ROMA identifică cu o pacientă mai mult decât CA 125 singur (sensibilitate: ROMA 90% vs. CA 125 79%).
  • ROMA are o sensibilitate și o specificitate mai mare în depistarea cancerului ovarian în stadiile I/II decât CA 125 singur.

Scor ROMA: interpretare rezultate

Dacă pacienta este în premenopauză, atunci un scor ROMA mai mic de 1,14 este în concordanță cu o probabilitate scăzută de a găsi o malignitate la intervenție chirurgicală. Dacă pacienta este în postmenopauză, atunci un scor ROMA mai mic de 2,99 este în concordanță cu o probabilitate scăzută de a găsi o malignitate la intervenție chirurgicală, afirmă dr. Vythoulkas.

Iată cum se interpretează rezultatele acestui test.

Pentru femeile aflate în premenopauză:

  • Scorul ROMA peste sau egal 1,14: probabilitate mare de a găsi malignitate
  • Scorul ROMA sub 1,14: probabilitate scăzută de a găsi malignitate

Pentru femeile aflate în postmenopauză:

  • Scorul ROMA peste sau egal 2,99: probabilitate mare de a găsi malignitate
  • Scorul ROMA sub 2,99: probabilitate scăzută de a găsi malignitate

Limitări ale testului ROMA

Starea de premenopauză sau postmenopauză trebuie să se bazeze pe funcția ovariană determinată cu informații disponibile din evaluarea clinică și istoricul medical. Cât privește testul ROMA:

  • Nu poate fi utilizat ca dovadă absolută pentru prezența sau absența bolii maligne.
  • Nu trebuie utilizat ca test de depistare a cancerului.
  • Testul ROMA a fost evaluat numai la femeile care vor fi supuse unei intervenții chirurgicale și este destinat numai acestei categorii.
  • Această investigație nu trebuie utilizată fără o evaluare clinică independentă și nu are scopul de a determina dacă un pacient trebuie să treacă la o intervenție chirurgicală. Un rezultat ROMA cu probabilitate scăzută, în contextul unei evaluări inițiale pozitive a riscului de cancer, nu ar trebui să excludă trimiterea la oncologie.
  • ROMA nu a fost validat pentru următoarele grupuri: femei tratate anterior pentru afecțiuni maligne, femei în curs de tratament cu chimioterapie, femei însărcinate și femei sub 18 ani.
Urmărește CSID.ro pe Google News
Dr. Andreas Vythoulkas - Medic obstetrică-ginecologie cu specializare în infertilitate
Dr. Andreas Vythoulkas este medic specialist obstetrică-ginecologie, cu competențe în infertilitate, laparoscopie, ecografie, histeroscopie, colposcopie. Absolvent al Masteratului în cadrul Clinicii Genesis din Atena, sub coordonarea Doctorului Pantos, Dr. Vythoulkas a dobândit expertiză și ...
citește mai mult
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân