3 moduri surprinzătoare în care durerea cronică îți impactează viața de zi cu zi

  • Publicat:
3 moduri surprinzătoare în care durerea cronică îți impactează viața de zi cu zi

Fie că oamenii realizează sau nu, suntem ființe holistice. Acest lucru înseamnă că fiecare parte a corpului nostru este interconectată. Această conexiune înnăscută înseamnă că atunci când există o problemă într-o parte a corpului, ea nu rămâne localizată și există o mare probabilitate să afecteze și alte zone. Și se va manifesta într-o varietate de moduri.

Când o persoană se confruntă cu durere cronică, se aplică aceeași regulă. Durerea nu afectează doar partea corpului care doare, ci, de cele mai multe ori, va duce la alte tipuri de probleme. Unele dintre acestea s-ar putea să îți fie cunoscute, dar există câteva moduri surprinzătoare în care durerea îți poate influența viața de zi cu zi:

Durerea cronică te poate face să te îndoiești de tine 

Da, o banală durere în gât recurentă poate avea efecte devastatoare. Există multe studii care arată legătura dintre durere și depresie, dar gândește-te serios la asta pentru un moment.

Atunci când ai o zi proastă, lucrurile pe care le faci în mod normal pot să fie mult mai complicat de făcut. Ți-e greu să ajungi la serviciu. Treburile de zi cu zi rămân nefăcute. Nici măcar nu vrei să răspunzi la telefon. În timp, poți începe să te întrebi dacă te simți epuizat din cauza luptei cu durerea sau dacă pur și simplu ești leneș. Apoi, apare sentimentul de vinovăție că nu îți îndeplinești sarcinile pe care le ai. După aceea, ai putea deveni distant față de prietenii și familia ta, făcându-te să pui la îndoială cât sunt de apropiate aceste relații. Este ușor să vezi cum lucrurile pot scăpa rapid de sub control.

În primul rând, atunci când suferi de durere cronică, asigură-te că iei toate medicamentele prescrise, în special antidepresivele. Și pentru că nu va fi suficient, alocă timp pentru exerciții de respirație profundă și meditație. Cere ajutorul unui prieten de încredere. Orice ai face, nu te lăsa pradă gândurilor negative care au apărut din cauza modului în care te simți.

Durerea te poate face să trăiești cu frică

Atunci când durerea nu pare să aibă sfârșit, poți ajunge să ai o perspectivă foarte sumbră asupra viitorului. În zilele bune, pășești ca pe coji de ouă, așteptând să vină următoarea zi proastă. Când ai o zi proastă, zilele bune par și mai inaccesibile. Poate deveni un ciclu constant de frică, fără a lăsa nici speranța, nici bucuria să intre în viața ta.

Încă o dată, cu cât știi mai mult, cu atât mai bine. Dacă te temi de natura necunoscută a durerii tale, discută sincer cu medicul tău. Ia în considerare consilierea psihologică pentru a-ți controla gândurile anxioase. Dacă trăiești în frică destul timp, vei ajunge în cele din urmă la punctul în care nu te mai bucuri deloc de viață. Desigur, acest lucru va face doar să-ți agraveze situația, transformându-ți temerile într-o profeție care se împlinește.

Durerea te poate determina să renunți la efortul de a te simți mai bine

Ai întâlnit vreodată o persoană care suferea de durere cronică, dar părea că nu face nimic pentru a se simți mai bine? Când privești din afară, este ușor să tragi concluzii și să critici. Cu toate acestea, atunci când trăiești cu durere constantă aproape în fiecare zi, ai putea ajunge să te resemnezi până la punctul în care pur și simplu consideri că nu merită nici măcar să încerci să ameliorezi durerea. Ai încercat totul… și nimic nu funcționează.

Dacă te găsești în această situație, întoarce-te la metode simple, de bun-simț, pentru a te ajuta să îți ameliorezi durerea. Începe o rutină simplă de exerciții cu impact redus. Încearcă să ai o dietă mai echilibrată. Ia în considerare administrarea unor suplimente țintite care să te ajute în situația ta (sub supravegherea medicului).

În plus, dacă medicamentele nu au ajutat la ameliorarea durerii, ia în considerare metode de gestionare a durerii fără pastile. De exemplu, există terapia neuromodulatoare, sigură și eficientă pentru a ajuta la ameliorarea durerii. Această terapie relativ nouă ar putea reprezenta o abordare utilă pentru durerea ta și îți poate oferi un moment de ușurare atât de necesar.

Foto: Shutterstocknic

Urmărește CSID.ro pe Google News
Nicoleta Agheana
Nicoleta Agheană este un jurnalist reputat, cu experienţă în lifestyle şi sănătate, realizând de-a lungul timpului articole şi proiecte atât pentru publicaţii internaţionale, cât şi pentru brandul “Ce se întămplă, doctore?”. Domeniile de interes pe care le acoperă Nicoleta Agheană ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân