Rinoplastia: când este necesară din punct de vedere medical și ce beneficii are?

  • Publicat:
Rinoplastia: când este necesară din punct de vedere medical și ce beneficii are?
Sursa foto: Shutterstock

Rinoplastia este una dintre cele mai populare proceduri chirurgicale ce are ca scop îmbunătățirea imaginii feței. Totuși, această procedură care remodelează și modifică dimensiunile nasului se poate realiza și din motive medicale, nu numai estetice.

Rinoplastia este considerată o necesitate medicală atunci când corectează defecte din structura nasului ce împiedică respirarea corectă. Această operație de rinoplastie este luată în considerare numai după ce alte metode nu au dat rezultate bune în îmbunătățirea respirației.

Ce beneficii are rinoplastia efectuată în scop medical

Rinoplastia are multe beneficii. Pe lângă îmbunătățirea respirației, mulți pacienți prezintă mai puține dureri de cap și episoade de sinuzită.

De asemenea, exercițiile fizice devin mai tolerabile, iar pacienții se pot bucura de un somn odihnitor, fără sforăitul cauzat de probleme respiratorii.

Rinoplastia este considerată necesară din punct de vedere medical dacă sunt îndeplinite anumite criterii medicale:

  • pacientul suferă de stenoză vestibulară
  • este necesară corectarea unei boli sau anomalii congenitale ori consecințele unei accidentări

Rinoplastia efectuată în scopul corectării unei deformări nazale ca urmare a unei intervenții chirurgicale anterioare sau modificării aspectului extern al nasului în absența unei boli, traume sau leziuni este considerată de natură cosmetică.

Tipuri de rinoplastie

Dacă vrei să faci o astfel de operație, află că există următoarele tipuri de rinoplastie pe care să le iei în considerare:

  • Septoplastia corectează un sept deviat. Septul nazal este peretele intern format din os și cartilaj care împarte cavitatea nazală în jumătate. Un sept deviat apare atunci când septul nazal este descentrat, strâmb sau fragmentat, cauzând probleme serioase de respirație.
  • Turbinectomia elimină o porțiune a cornetelor nazale, care sunt oase lungi și subțiri situate pe pereții interiori ai nasului. Cornetele nazale mărite pot obstrucționa calea respiratorie nazală, ceea ce îngreunează respirația.
  • Turbinoplastia corectează cornetele nazale mărite, fără a îndepărta o parte din ele.

Așadar, pentru unele persoane, rinoplastia nu are legătură cu îmbunătățirea esteticii faciale cu care s-au născut, ci cu corectarea unei accidentări sau altă problemă medicală. În majoritatea cazurilor, procedurile chirurgicale folosite pentru rinoplastia cosmetică și cea medicală sunt similare.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân