Deviația de sept – ce este, cauze și soluții de tratament. Explică dr. Yasser Aboudan

Nu poți respira ușor cu gura închisă? Posibil să ai deviație de sept. Statisticile arată că aproximativ 80% dintre oameni au deviație de sept.
  • Publicat:
Deviația de sept - ce este, cauze și soluții de tratament. Explică dr. Yasser Aboudan

Dr. Yasser Aboudan, medic specialist ORL explică totul despre deviația de sept – definiție, cauze, boli asociate, soluții de tratament, soluții estetice. Deviația de sept poate fi chiar vizibilă în exteriorul nasului, iar multe persoane aleg operația atât din punct de vedere medical (respirație mai ușoară, reducere a riscului de sinuzite repetate), dar și din punct de vedere estetic.

 

CSÎD: Ce boli din sfera ORL apar la adulții români in general?

Dr. Yasser Aboudan: Bolile cele mai frecvente care apar la adulți sunt: sinuzitele repetate, rinofaringită repetată, otitele repetate, deviațiile de sept, dar și amigdalitele.

Ce este deviația de sept

CSÎD: Ce este deviația de sept?

Dr. Yasser Aboudan: Deviația de sept înseamnă: septul nazal (cartilaginos și osos) nu este drept, de aceea pacienții nu pot respira normal, mai exact cu gura închisă.

CSÎD: Din ce cauze putem avea deviație de sept?

Dr. Yasser Aboudan: Deviația de sept se formează din 2 cauze:

  • moștenire familiară ( genetic)
  • traumatism din copilărie/ adolescență ( sub 15 ani )

Deviația de sept poate cauza și dureri de cap

CSÎD: Cât de des este diagnosticată deviația de sept în țara noastră?

Dr. Yasser Aboudan: În țara noastră, România, se pun extrem de multe diagnosticuri de deviație de sept. Sunt mulți pacienți care nu pot respira bine și au probleme cu obstrucții nazale, dureri de cap și mai multe simptome.

Boli asociate frecvent cu deviația de sept

CSÎD: Ce afecțiuni ale tractului respirator apar din cauza deviației de sept?

Dr. Yasser Aboudan: La deviația de sept avem mai multe probleme cu traiectul respirator. Prima, care este uscăciune în gât, faringită repetată, amigdalită repetată, sinuzită repetată, și dacă coborâm mai jos poate produce și probleme pulmonare, laringită, faringită sau orice boală care este legată de căile respiratorii superioare sau inferioare. Nu uităm nici sforăitul, o problemă foarte importantă care se găsește la pacienții cu deviație de sept. Deseori, pacienții sforăie foarte mult.

CSÎD: Când este cazul să se facă operație de sept?

Dr. Yasser Aboudan: Deviația de sept, care se numește în termeni medicali, septoplastie, se poate opera începând cu vârsta de 18 ani și când este diagnosticată cu obstrucția nazală, atunci când pacientul nu poate respira cu gura închisă, are dureri de cap, nu respiră bine, decât cu ajutorul picăturilor de nas etc.

Deviația de sept – operație chirurgicală

CSÎD: Se pot combina cele două scopuri ale operației de sept – estetic și pentru îmbunătățirea respirației?

Dr. Yasser Aboudan: Marea majoritate a pacienților cu deviație de sept au și hipertrofie de cornete nazale inferioare, care sunt filtre care filtrează aerul din exterior spre plămâni, contra bacterii, germeni, alergogeni și tot ce conține aerul. Din cauza deviației  se pot inflama cornetele nazale și se dezvoltă rinita cronică hipertrofică. Se pot face în același timp toate cele 3 operații. Nu doar două, care se numesc rinoseptoplastie, ci se pot face rinoseptoplastie completă, adică se fac două operații în același timp funcționale – una pentru corectarea septului deviat și una pentru micșorarea volumului cornetelor nazale și a treia operație este estetică. Deci rezolvăm și problema estetică și funcțională.

dr Yasser Aboudan
Dr Yasser Aboudan, medic specialist ORL, foto arhivă
Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân