Cât de periculos este să te lovești la sâni? Ghidul îngrijirii sânilor. Explică dr. Miruna Ispas

Nodulii sânilor care nu trec după menstruație trebuie monitorizați ecografic. Nu uitați de autopalparea sânilor.
  • Publicat:
Cât de periculos este să te lovești la sâni? Ghidul îngrijirii sânilor. Explică dr. Miruna Ispas
foto Shutterstock

Observarea sânilor, palparea, consultul manual al sânilor la medicul ginecolog, ecografia, mamografia, teste genetice pentru depistarea riscului de a dezvolta cancer mamar sunt metode de a verifica sănătatea sânilor. Dr. Miruna Ispas, medic specialist radiolog, despre pașii, vine cu amănunte prețioase. Sănătatea sânilor stă de multe ori chiar în mâinile femeilor.

 

CSÎD: Care sunt principalele boli ale sânilor?
Dr. Miruna Ispas: Cele mai multe boli ale sânilor sunt cele benigne, de tipul fibroadenoamelor sau chisturilor, acestea regăsindu-se mai frecvent la femeia tânără. Dintre tipurile de cancer mamar, există cancere mamare in situ, adică forma cea mai incipientă și carcinoame invazive, cel mai frecvent fiind cel ductal invaziv care ia naștere chiar din ductele lactifere. Dintre bolile inflamatorii, cea mai frecventă este reprezentată de mastită, aceasta fiind mai des întâlnită la pacientele care alăptează.

Sânii – noduli care nu trec, modificările de culoare, de textură – semne că se impune un consult medical de urgență

CSÎD: Cum avem grija de sănătatea sânilor?
Dr. Miruna Ispas: În primul rand, observarea sânilor este un prim pas pentru prevenirea unor boli grave. Este important să sesizăm dacă există modificări de culoare sau textură la nivelul pielii sau mamelonului, dacă există vreo scurgere din mamelon, mai ales sangvinolentă sau dacă acesta este retractat înăuntru. Pasul următor este autopalparea, care de preferabil este de făcut dupa terminarea ciclului menstrual, atunci când nu mai există tot felul de mici umflături normale pe suprafața sânului. Orice nodul care nu trece odată cu terminarea menstruației, deși marea majoritate de cauza benignă, ar trebui să ne conducă la un consult medical. Și, nu în ultimul rând, controlul sânilor ecografic dacă ne referim la doamnele tinere și mamografic pentru doamnele de peste 40 de ani, sunt pași esențiali în reducerea mortalității prin cancer mamar.

Adolescentele nu trebuie să se sperie de creșterea sânilor

 CSÎD: Care este atitudinea cu care adolescentele din ziua de azi trebuie să crească vizavi de îngrijirea sânilor?
Dr. Miruna Ispas: Patologia mamară serioasă este extrem de rară la vârste tinere, deci adolescentele ar trebui să nu se sperie de modificările din timpul dezvoltării mamare sau care apar în jurul ciclului menstrual, acestea fiind normale.

Cât de periculos este să te lovești la sâni

CSÎD: Sunt periculoase loviturile la sâni?
Dr. Miruna Ispas: Loviturile la sâni nu provoacă cancer mamar, însă pot duce la vânătăi, hematoame și inflamație, care, de cele mai mult ori, trec de la sine, fără vreun tratament special. Însă, pentră că în prima instanță, inflamația de la nivelul glandei mamare poate mima patologii mai grave imagistic, este recomandabil ca pacienta să aștepte câteva săptămâni până acesta dispare și apoi să facă o ecografie sau mamografie de control, dacă acest lucru este indicat.

dr Miruna Ispas, foto arhiva
Dr. Miruna Ispas, medic specialist radiolog
Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân