Dr. Iulia Burcea: ”Necesarul de iod este mai mare la femeile gravide”

Glanda tiroida crește în volum în timpul sarcinii, mai ales în trimestrul al doilea al sarcinii.
  • Publicat:
Dr. Iulia Burcea: ”Necesarul de iod este mai mare la femeile gravide”
Dr Iulia Burcea, medic specialist Endocrinologie foto arhivă

În timpul sarcinii, în organismul femeii au loc diverse modificări. Despre ce se întâmplă cu tiroida unei gravide am stat de vorbă cu dr. Iulia Burcea, medic specialist endocrinologie.

 

CSÎD: Ce este tiroida?

Dr. Iulia Burcea: Tiroida este o glandă endocrină în formă de fluture, localizată la baza gâtului. Are doi lobi, conectați prin istmul tiroidian și este bogat vascularizată. Secretă hormoni care coordonează multe funcții din organism, cum ar fi modul în care corpul utilizează energia, consumă oxigenul și produce căldura, aceștia fiind tiroxina (T4) și triiodotironina (T3). În timpul primilor ani de viață, secreția adecvată a hormonilor tiroidieni este crucial pentru dezvoltarea creierului. Tiroida adultului are o greutate de aproximativ 15-20 grame.

Cum se declară o sarcină?

CSÎD: Ce este sarcina?

Dr. Iulia Burcea: Diagnosticul sarcinii timpurii se bazează în primul rând pe evaluarea de laborator a gonadotropinei corionice umane în urină sau sânge, dar ecografia este, de asemenea, o metodă precisă de diagnostic. Amenoreea (lipsa menstruației) este simptomul cardinal al sarcinii timpurii.

Între fecundarea ovulului și nașterea fătului (adică perioada sarcinii) trece un interval de aproximativ 280 de zile, în care organismul femeii gravide este supus unor modificări fiziologice care au substrat hormonal. Sarcina este influențată și menținută de estrogeni, influențând și dezvoltarea uterului gravid, iar progesteronul favorizează sarcina, pregătind endometrul pentru implantare. Placenta are numeroase funcții adaptate pentru creșterea și dezvoltarea fătului în timpul vieții intrauterine, fiind practic un organ prin care substanțele din sângele mamei trec la făt, iar unii produși de metabolism ai fătului sunt eliminați în sângele mamei.

Cum se modifică tiroida în timpul sarcinii?

CSÎD: Ce modificări pot apărea în perioada sarcinii privind tiroida?

Dr. Iulia Burcea: Tiroida crește în volum în timpul sarcinii, mai ales în lunile 5-6. Organismul fătului are nevoie de cantități mari de hormoni tiroidieni, cu rol esențial în dezvoltare. Necesarul de iod, o componentă esențială din alcătuirea hormonilor tiroidieni, este mai mare la femeile gravide, atât prin creșterea producției materne de hormoni tiroidieni, cât și prin creșterea eliminării renale de iod. Deficitul sever de iod al mame în timpul sarcinii are ca rezultat o reducere a producției de hormoni, cu un transfer inadecvat de hormoni către bebeluș (prin placenta) și afectarea dezvoltării sale neurologice. De asemenea, și aportul excesiv de iod poate fi dăunător, putând duce la hipotiroidism al fătului și gușa.

CSÎD: De cât iod este nevoie în perioada sarcinii?

Dr. Iulia Burcea: Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă zilnic un aport de 250 microg de iod în timpul sarcinii și alăptării.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân