Primul copil: cum faci față când apare în viața ta

Apariția primului copil este o experiență ce, uneori, poate fi copleșitoare.
  • Publicat:
Primul copil: cum faci față când apare în viața ta

Încă din sarcină, primul copil care apare într-o familie poate fi o sursă de stres, pentru că presupune adaptarea la o situație nouă din viața unui cuplu. Din momentul în care știi că o nouă viață crește în interiorul tău, te năpădesc grijile, întrebările și neliniștile. Ce trebuie să mănânci, cum va fi când îl vei ține pentru prima dată în brațe. oare te vei descurca, vei fi un părinte îndeajuns de bun? Și specialiștii sunt cu toții de acord că la venirea pe lume a unui copil – mai ales primul copil – părinții experimentează o multitudine de emoții: de la bucurie, frustrare, neliniște, oboseală și nervozitate, griji, epuizare. Iată răspunsurile la câteva întrebări ce se află pe buzele celor care doar ce au devenit părinți. Și, da, din păcate, micuțul drăgălaș foc nu a venit cu un manual de utilizare!

E normal să mă simt copleșit de emoții puternice, în apropierea nașterii?

A deveni părinte pentru prima dată este o experiență uriașă. Vă va schimba tot ceea ce faceți, ca și cuplu, dar și la nivel personal. Fiecare aspect al vieții voastre va fi diferit acum. Și unul dintre lucrurile pe care le știm cu certitudine despre stres este că apare de fiecare dată când trebuie să ne adaptăm la noi condiții. Iar apariția primului copil este o experiență de o noutate absolută pentru cre nu te pregătește niciun film, nicio poveste a prietenilor sau faptul că ai ținut un bebeluș în brațe preț de câteva minute. Deci, așteptați-vă la stress! Care poate fi copleșitor cel puțin în prima lună, mai ales dacă nu aveți ajutor. ÎNsă nu va dura foarte mult timp, pentru că, pe măsură ce vor trece zilele, veți reuși să vă adaptați și să intrați din ce în ce mai bine în rolul – cel ami important de acum încolo în viața voastră – acela de părinte.

Cum afectează stresul meu dezvoltarea emoțională a bebelușului?

Există un răspuns la stres care apare la bebeluși atunci când se sperie sau se tem că nevoile lor nu sunt satisfăcute. Sarcina noastră ca părinți este să le împlinim nevoile de siguranță, de afecțiune (neapărat prin contact fiziz: ținut în brațe, mângâiat) și să îi ajutăm să își tempereze răspunsul la stres. ATunci când suntem alături de ei și îi liniștim ori de câte ori se simt nesiguri, se sperie sau pur și simplu au nevoie de noi, bebelușul descoperă, de fapt, că lumea este un loc sigur și de încredere. Însă, în caz contrar, bebelușul poate să simt că nu e în siguranță, că nu e iubit, că trebuie să se descurce singur. Mai mult, teoria atașamentului – una dintre cele mai cercetate teorii din psihologii – spune că atunci când nevoile unui bebeluș nu sunt împlinite de îngrijitor, copilul poate dezvolta probleme cu sine, dar și cu lumea în care crește. Problemele personale pot fi legate de stima de sine, de încrederea în sine, pe când cele legate de lume pot fi credințe conform cărora lumea este un spațiu nesigur și total neprietenos.

Cum pot să-i arăt afecțiune copilului meu dacă eu nu am primit afecțiune de la părinții mei?

A crește un copil este o experiență complex și dificilă despre care ar trebui să fim instruiți într-un mod cât se poate de serios înainte să devenim părinți. Însă, cele mai importante sunt: fii atentă la bebeluș, fii atentă la ceea ce are nevoie, răspunde la nevoile lui și asigură-te că ești o prezență caldă și constantă în viața sa. Restul le vei învăța pe parcurs! Și în niciun caz să nu cazi în capcana teoriilor conform cărora dacă ești lângă el de fiecare data când plânge, vei crește un copil răsfățat. Un copil de câteva luni nu știe să manipuleze, cel puțin nu atunci când este bebeluș. Prin urmare, de fiecare data când plânge, bebelușul are nevoie să fie alinat, iubit și să îi fie împlinită nevoie.

Când ar trebui să încep să mă gândesc la sănătatea mintală a copilului meu?

Chiar din momentul în care îți ții în brațe primul copil prima dată! Încă de la început, copilul tău va avea nevoie de dragoste și siguranță, pe care doar tu i le poți oferi! Oferă-I bebelușului tău căldură și tandrețe, fă-l să se simtă iubit și protejat, consolează-l atunci când este supărat și ajută-l să descopere lumea. Așa vei putea să pui bazele unei dezvoltări emoționale armonioase!

Ce ar trebui să fac când mă simt copleșit/ă?

Dacă te simți copleșit/ă, ar trebui să îți dai timp pentru a gestiona propriul nivel de stres! Și există o mulțime de modalități eficiente de a face față stresului! Mai întâi asigură-te că ai un sprijin. Mai ales când apare primul copil! Toată lumea are nevoie de un ajutor, dar și de un confident, cineva căreia să-i poată spună grijile. Și nu uita de prieteni! Cu toții avem nevoie de un grup de persoane care să ne ajute să ne simțim conectați și acceptați.

Un alt lucru care te poate ajuta dacă te simți cu adevărat stresat este să găsești ceva ce-ți distrage atenția de la stres. Uneori trebuie doar să ne luăm o vacanță mentală. Așadar, poate ai putea încerca să citești o carte pentru o vreme, sau să mergi să petreci timp cu cineva la care ții. Important este să îți deconectezi mintea de la tot ceea ce te stresează. Acest lucru te va ajuta să te resetezi și să te simți mai bine.

În cele din urmă, o modalitate importantă de a ne îngriji atunci când suntem stresați este să nu uităm de corpurile noastre, să ne asigurăm că dormim suficient, să mâncăm bine și să facem cât mai multă mișcare fizică. Acestea sunt lucrurile pe care le poți face, care vor avea grijă de tine și te vor ajuta să ai grijă și de copilul tău!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”