Mamografia, o invenție ce salvează viața femeilor

Ce este mamografia și cât costă astăzi această radiografie a sânului ce are rol de depistarea a cancerului mamar?
  • Publicat:
Mamografia, o invenție ce salvează viața femeilor
foto Shutterstock

Cancerul de sân este o problemă de sănătate publică, de curând întrecând chiar cancerul pulmonar. Depistat precoce, cancerul de sân este tratabil. Am stat de vorbă despre mamografie și cum schimbă această atât istoria generală cât și istoria familială cu dr. Miruna Ispas, medic specialist radiolog.

 

 CSÎD: Ce este mamografia?
Dr. Miruna Ispas:
Mamografia este echivalentul unei radiografii a sânului, în doua incidențe pentru fiecare sân. Fiind o metoda care folosește raze X este iradiantă, dar din fericire, mamografele noi folosesc o cantitate foarte mică de radiații.

 În ce an a apărut în Europa acest aparat?

CSÎD: Când a apărut mamografia?
Dr. Miruna Ispas:
Originile mamografiei pot fi trasate de la sfarșitul secolului 19, iar începând cu anii 70 a fost introdusă atât în America, cât și în Europa mamografia de screening, pentru depistarea precoce a cancerului mamar.

Mamografia salvează vieți dacă pacienta face screening regulat

CSÎD: Cum a schimbat și schimbă mamografia viața femeilor din lumea întreagă?
Dr. Miruna Ispas:
Cancerul mamar a întrecut recent cancerul pulmonar ca și frecvență, devenind astfel cea mai des întâlnită neoplazie, deci o problemă reală de sănătate publică. În acest context, schimbarea principală pe care a adus-o mamografia în lupta împotriva cancerului de sân și implicit în viața femeilor este folosirea ei ca și metodă de screening sau depistare precoce a acestui cancer, atunci când acesta nu este palpabil și tratamentele sunt mai puțin agresive și mai eficiente. În termeni practici, în Suedia un studiu foarte mare care a debutat odată cu introducerea mamografiei de screening la mijlocul anilor 70 a demonstrat o reducere în mortalitate prin cancer mamar cu aproximativ 40%.

 Cât costă astăzi o mamografie

CSÎD: Cât costă o mamografie?
Dr. Miruna Ispas: O mamografie digitală cu tomosinteză în ambele incidențe costă 490 de ron la cel mai performant tip de mamograf disponibil pe piață.

dr Miruna Ispas, foto arhiva
Dr. Miruna Ispas, medic specialist radiolog
Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân