Ce analize sunt necesare înaintea unei rinoplastii?

Rinoplastia are un dublu beneficiu: estetic, pentru că poate îmbunătăţi aspectul nasului, şi funcţional, pentru că poate corecta probleme de respiraţie şi patologii asociate.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Ce analize sunt necesare înaintea unei rinoplastii?

Atunci când o persoană se confruntă cu probleme respiratorii cauzate de disfuncţionalităţi structurale ale nasului sau pur şi simplu este nemulţumită de aspectul estetic al nasului, aceasta poate opta pentru intervenţia de rinoplastie.

Rinoplastia este intervenţia chirurgicală prin care este îmbunătăţit estetic şi funcţional aspectul nasului.


Fiind poziţionat în centrul feţei, nasul este un element determinant al fizionomiei unei persoane, iar armonizarea cu celelalte trăsături ale feţei este esenţială.

Totodată, rinoplastia corectează disfuncţionalităţi care netratate pot duce la insuficienţă respiratorie nazală obstructivă cu tulburări de oxigenare la efort sau repaus, tulburări de dezvoltare somatică, dificultăţi în practicarea unor sporturi de performanţă, cefalee, epistaxis recidivant, rinoree, sforăit şi apnee de somn, infecţii etc.

Rinoplastia are, în consecinţă, un dublu beneficiu: estetic, pentru că poate îmbunătăţi aspectul nasului, şi funcţional, pentru că poate corecta probleme de respiraţie şi patologii asociate.

Există şi un al treilea tip de rinoplastie, reconstructivă, pentru leziunil grave ale piramidei nazale, cu pierdere de ţesuturi, rezultate în urma unor accidente (de muncă, sportive, rutiere, casnice) sau a unor procese tumorale (chirurgia cancerului).

Evaluarea anatomică şi funcţională a nasului trebuie efectuată de medicul orelist, atât prin metodele clasice (inspecţie, palpare, rinoscopie anterioară şi posterioară), precum şi prin metode moderne de investigaţie: endoscopie, CT, RMN, rinomanometrie, rinometrie acustică, olfactometrie etc.

Pregătirea preoperatorie în cazul unei rinoplastii implică efectuarea unor investigaţii paraclinice (hematologice, cardiologice, radiologice etc.), utile şi pentru evaluarea riscului anestezic, şi efectuarea examenului preanestezic propriu-zis.

În plus, este necesar un examen stomatologic pentru asanarea unor eventuale focare infecţioase dentare, evitarea preoperatorie a fumatului şi întreruperea unui eventual tratament cu antiinflamatoare, anticoagulante.

Află mai multe despre pregătirea preoperatorie, intervenţia chirurgicală şi recuperarea după rinoplastie aici.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân
Recomandări: