Prof. dr. Roxana Maria Nemeș: Cum îi sunt afectați plămânii bebelușului dacă mama fumează încă din sarcină

Președinta Societății Române de Pneumologie explică de ce nu trebuie ca părinții fumători să fumeze de față cu copii sau în casă.
Prof. dr. Roxana Maria Nemeș: Cum îi sunt afectați plămânii bebelușului dacă mama fumează încă din sarcină
Prof. dr. Roxana Maria Nemeș, președinta Societății Române de Pneumologie, foto arhivă

Fumatul dăunează grav sănătății. Chiar și pentru copiii încă nenăscuți pot apărea consecințe dacă mama fumează în sarcină sau dacă este expus apoi în fragedă copilărie la fum de țigară. De altfel, toată viața putem îmbolnăvi plămânii dacă fumăm ori fumăm pasiv. Despre cum sunt afectați plămânii copiiilor mamelor fumătoare am stat de vorbă cu prof. dr. Roxana Maria Nemeș, președinta Societății Române de Pneumologie.

 

CSÎD: De ce avem nevoie de plămâni?

Dr. Roxana Maria Nemeș: Plămânii sunt principalul furnizor de oxigen al organismului. Venim pe lume respirând și fără plămâni nu putem să trăim.

Dacă mama fumează, încă din sarcină plămânii copilului pot fi afectați

CSÎD: Ce riscă bebelușii a căror mamă fumează în sarcină? 

Dr. Roxana Maria Nemeș: Este un risc foarte important pentru bebeluș. În viața intrauterină depindem 100% de cordonul ombilical, practic devenim responsabili de ceea ce livrăm bebelușului. Această expunere la fumat este foarte nocivă pentru cel mic, deoarece se poate ajunge la posibile tulburări neurologice ulterioare, hipoxemii intrauterine, afecțiuni respiratorii cronice printr-o lipsă de dezvoltare armonioasă a plămânilor.

Nu fumați în casă și nici nu expuneți copiii la fum de țigară

CSÎD: Ce se poate întâmpla cu un bebeluș care trăiește într-o casă de fumători, unde se fumează în casă?

Dr. Roxana Maria Nemeș: Chiar dacă unele mămici nu au fumat în perioada sarcinii, dar se reapucă după naștere de fumat, se riscă afecțiuni ale plămânilor copiilor. Plămânul nu se maturizează imediat după naștere, ci continuă să crească mulți ani după aceea.

La ce vârstă plămânii sunt maturi?

CSÎD: Când putem vorbi despre plămâni perfect dezvoltați la copii?

Dr. Roxana Maria Nemeș: Practic o maturare pulmonară poate să ducă până la vârsta de 18 ani.

CSÎD: Ce soluție este pentru a proteja plămânii copiilor în casele cu fumători? 

Dr. Roxana Maria Nemeș: Deci expunerea pulmonară prin fumatul în locuință ar trebui să dispară mai ales din respect pentru cei pe care-i iubim.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi
Mădălina Drăgoi
Senior Editor și Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile ... citește mai mult
Recomandare video
Raed Arafat, despre moarte: „Sper să vină cât mai târziu”