10 greşeli pe care le faci în privinţa măştii de protecție

Descoperă 10 greşeli pe care le faci atunci când porţi mască de protecţie. Ar fi bine să le corectezi, pentru a te asigura că atât tu, cât şi ceilalţi membri ai comunităţii în care trăieşti sunteţi protejaţi împotriva noului coronavirus.
  • Publicat:

Masca de protecție este esenţială pentru limitarea transmiterii noului coronavirus. Trebuie să o purtăm întotdeauna în spaţii închise – la supermarket, mall, lift, locul de muncă –, dar şi în cele deschise, mai ales dacă sunt foarte aglomerate, de tipul pieţelor, concertelor în aer liber, teraselor, parcurilor etc. Dar şi mai important este să o purtăm corect! Desigur, nu trebuie uitat de spălatul de mâini cu apă şi săpun şi de distanţarea fizică. Stai la o distanţă de cel puţin 1,5 metri faţă de alte persoane necunoscute!

Revenind la masca de protecţie, sperăm să nu dai crezare aberaţiilor diseminate în mediul virtual de oameni rău-voitori, fără niciun fel de pregătire medicală, de tipul „botniţă”, „îngrădirea libertăţii” sau „antena 5G din banda metalică”. Sunt pur şi simplu aiureli!

Revenind la importanţa purtării măştii de protecție, astăzi îţi prezentăm câteva greşeli pe care, dacă le faci, ar fi bine să le corectezi, pentru a te asigura că atât tu, cât şi ceilalţi membri ai comunităţii în care trăieşti sunteţi protejaţi împotriva noului coronavirus.

10 greşeli pe care e posibil să le faci şi tu atunci când porţi masca de protecție

1. Ţii masca de protecție sub nas

Masca trebuie să acopere gura şi nasul! Dacă îţi acoperi doar gura, poţi inhala prin nas picăturile potenţial contaminate provenite din tusea sau strănutul altei persoane care nu poartă mască sau, din contră, tu îi poţi infecta pe alţii, printr-un simplu strănut.

Şi încă ceva: nu îţi da deoparte masca atunci când îţi vine să tuşeşti sau să strănuţi. Tocmai acesta este rolul măştii, să oprească răspândirea particulelor!

2. Ţii masca sub bărbie

Masca nu se poartă sub bărbie, în nicio situaţie! Dacă îţi tragi masca sub bărbie după ce ieşi dintr-un magazin, de exemplu, şi apoi o tragi la loc pe gură şi pe nas pentru că vrei să cumperi ceva de la farmacie, să spunem, toate bacteriile şi toate virusurile care pot exista pe pielea gâtului ajung, desigur, în gură/nas.

3. Îţi atingi masca fără să te speli înainte pe mâini

Riscul de contaminare este crescut, chiar şi atunci când atingi suprafaţa exterioară a măştii (partea albastră). De aceea, spală-te întotdeauna pe mâini cu apă şi săpun înainte să îţi pui masca sau foloseşte un gel dezinfectant după ce pui mâna pe produse în magazin, suprafeţe precum tastatura, mouse-ul etc.

4. Porţi aceeaşi mască toată ziua (sau, mai rău, o săptămână întreagă)

Masca de tip chirurgical se schimbă o dată la 4 ore sau chiar și mai des, mai ales în condiţii de umiditate crescută, caniculă. Acelaşi lucru este valabil şi pentru măştile din bumbac. Dacă transpiri abundent şi masca se umezeşte, aceasta îşi pierde eficienţa. De aceea e bine să ai la tine 2-3 măşti, nu una singură.

5. Îţi pui masca pe faţă abia când eşti în interiorul magazinului

Masca se pune pe faţă înainte de a intra într-un spaţiu închis. În caz contrar, chiar şi în acele câteva secunde cât îţi ia să îţi aşezi masca pe faţă, particulele contaminate pot ajunge în gură/nas.

6. Ţii masca în mână după ce o dai jos, apoi o aşezi din nou pe faţă

Masca se poate contamina cu bacteriile de pe mâinile neigienizate, pe care apoi le introduci în corp. Dacă vrei să iei o gură de aer înainte să intri într-un spaţiu închis, metoda recomandată de a ţine masca este următoarea: apuci de elasticul dintr-o parte şi ţii masca într-o ureche, cu partea albă liberă (deci cea care vine în contact cu gura şi nasul).

7. Faci sport în aer liber cu masca pe faţă

De orice tip ar fi masca de protecţie, aceasta nu se poartă pe faţă atunci când faci efort fizic intens în spaţiu deschis, pentru că respiraţia este îngreunată iar frecarea repetată de piele poate duce la iritaţii, agravarea rozaceei sau a leziunilor acneice. Dar trebuie să ţii cont de o condiţie esenţială: să nu faci sport în spaţii deschise aglomerate.

8. Foloseşti clor sau alcool pentru dezinfectarea măştii textile

Pentru decontaminarea măştii textile, este suficient să o speli la maşină, la 60 de grade Celsius, cu un detergent obişnuit. Substanţele pe bază de alcool sau clor distrug textura şi eficienţa măştii. În plus, clorul poate rămâne în fibrele textile dacă procesul de clătire nu este eficient şi poate fi toxic.

9. Îţi sterilizezi masca chirurgicală în cuptorul cu microunde

Nu există studii care să ateste că microundele pot neutraliza virusul, dar sunt cazuri, nu puţine la număr, când cuptorul cu microunde a fost avariat din cauza firului metalic sau măşti degradate. Masca chirurgicală este de unică folosinţă, nu se sterilizează, nu se refoloseşte – o foloseşti o dată, apoi o arunci la gunoi!

10. Pui masca în buzunar sau o atârni de oglinda retrovizoare din maşină

Odată dată jos, masca de protecție se aruncă la gunoi, nu se ţine în buzunare, genţi sau atârnată de oglinda din maşină. De altfel, masca nu se poartă în maşină, mai ales dacă eşti singur în ea sau cu un membru al familiei cu care locuieşti.

masca de protecție
Sursa foto: Shutterstock
Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”