Probleme ale pielii care pot ascunde diferite afecţiuni

Pielea este un indicator de suprafaţă preţios care ne poate semnala numeroase probleme interne. Astfel, data viitoare când te uiţi în oglindă şi vezi că ridurile s-au adâncit sau că pe piele şi-au făcut apariţia diverse pete colorate, nu mai sta pe gânduri şi mergi neapărat la un medic, pentru că acestea sunt doar câteva dintre semnalele pe care ţi le transmite corpul că ceva este în neregulă.
12.04.2013
Probleme ale pielii care pot ascunde diferite afecţiuni

Pielea este un indicator de suprafaţă preţios care ne poate semnala numeroase probleme interne.

Astfel, data viitoare când te uiţi în oglindă şi vezi că ridurile s-au adâncit sau că pe piele şi-au făcut apariţia diverse pete colorate, nu mai sta pe gânduri şi mergi neapărat la un medic, pentru că acestea sunt doar câteva dintre semnalele pe care ţi le transmite corpul că ceva este în neregulă.

Potrivit specialiştilor, oasele fragile, diabetul şi carenţa de vitamine pot fi date de gol de aspectul pielii, deci fiţi atente la următoarele informaţii:

  • Un studiu pe 114 femei aflate la menopauză relevă că ridurile pronunţate pe faţă sau gât pot indica un risc crescut de fragilitate osoasă. Vina pentru această problemă este atribuită producţiei scăzute de colagen, specific perioadei menopauzale, atunci când există un puternic dezechilibru hormonal.
     
  • Petele de culoare închisă, cu aspect catifelat, care pot apărea în diverse zone ale corpului (gât, axilă, zonă inghinală) pot atenţiona că ai glicemia crescută, deci ai un mare risc de a face diabet zaharat. Aceste pete, denumite în termeni medicali nigricans acanthosis, pot fi însă şi un efect secundar cauzat de obezitate.
     
  • Pielea aspră de pe braţe: probleme cu tiroida. Glanda tiroidă deţine numeroase funcţii în organism, între care enumerăm pe cea de reglare a temperaturii corpului, metabolizarea, sistemul nervos, dar şi funcţiile care au rol de îngrijire asupra pielii, părului sau unghiilor.

    Dacă observi că pe partea superioară a braţelor sau pe suprafaţa degetelor pielea se usucă excesiv şi se înroşeşte, sau că unghiile capătă o culoare gălbuie şi se rup sau se exfoliază uşor iar pielea scalpului este foarte uscată şi apare mătreaţa, atunci programează-ţi o vizită la medic pentru că pot fi semnale care pot indica anumite disfuncţii tiroidiene.

De asemenea, aceste semne pot semnala şi o deficienţă de acizi graşi Omega3, nutrienţi care pot fi obţinuţi prin suplimente alimentare sau direct de la sursă, din peşte, seminţe, nuci, ulei de măsline, migdale, fructe şi legume crude sau uscate.

 

Paula Rotaru
Paula Rotaru
A debutat în presa de sănătate în anul 2011, în redacția Farmacia Ta. Doi ani mai târziu intră în echipa Ce se întâmplă, Doctore?, alături de care este și astăzi. A scris peste 5.000 de articole în acest timp. Ține legătura cu medici din toate specialitățile și vă aduce zilnic ... citește mai mult
7 efecte benefice ale video jocurilor
7 efecte benefice ale video jocurilor
Cel mai nou articol Video:
Chef Vasi Bejenaru: cea mai gustoasă rețetă de fasole cu ciolan afumat