Power nap | Ce este “somnul rapid” si ce beneficii are pentru organism

  • Publicat:
Power nap | Ce este “somnul rapid” si ce beneficii are pentru organism
Sursa foto: shutterstock

Mai ții minte momentele acelea în care părinții te puneau să dormi puțin la prânz? Ei bine, pe același principiu, un power nap presupune o perioadă scurtă de odihnă, de aproximativ 20-30 de minute. Este un somn rapid, dar care îți revigorează corpul și mintea. Iată mai multe despre asta.

Avantajele unui power nap

Mai multă energie

Atunci când dormi preț de câteva minute, îți încarci bateriile mai eficient.

Dacă simți că te-ai epuizat fizic și mental după o dimineață lungă la birou sau după o perioadă intensă de studiu, vei vedea că un somn scurt poate face minuni.

Reduce stresul

Stresul cronic și tensiunea pot avea un real impact asupra sănătății fizice și mentale. Power nap-ul în cazul acesta este o metodă excelentă pentru a reduce stresul și a induce o senzație de liniște și calm. Mai mult, atunci când te odihneșți, corpul tău eliberează endorfine și dopamină, hormoni ce au rolul de a reduce anxietatea și a contribui la starea de bine.

Îmbunătățește performanța cognitivă

Specialiștii au demonstrat că un power nap bine plasat poate contribui la creșterea capacității de concentrare, la rezolvarea problemelor și în luarea deciziilor.

Sprijină sănătatea inimii

Cercetările au demonstrat că persoanele care obișnuiesc să doarmă la prânz în mod regulat au un risc mai scăzut de boli cardiovasculare. Această formă de odihnă rapidă poate sprijini tensiunea arterială și reduce inflamația, aspecte deosebit de importante pentru sănătatea inimii.

Cum să te pregătești pentru un power nap?

Te întrebi ce poți face pentru a te bucura din plin de beneficiile pe care un somn scurt le aduce cu sine? Nimic mai simplu! Asigură-ți un loc confortabil, în care să te retragi. Apoi, ai grijă ca preț de 20-30 de minute să nu te deranjeze nimeni. Pune-ți telefonul pe modul silențios și lasă-l deoparte. Desigur, nu uita să îți setezi nici alarma! 🙂

Citește și: Dormi la prânz? Două BOLI care te omoară, pe care riști să le faci!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân