Dormi la prânz? Două BOLI care te omoară, pe care riști să le faci!

Dacă dormi la prânz, acest obicei poate fi un factor al unor afecțiuni pentru că poate produce perturbări în obiceiurile alimentare, dar și în pattern-urile de somn de pe timpul nopții.
  • Publicat:
Dormi la prânz? Două BOLI care te omoară, pe care riști să le faci!
Foto: envato

Cercetătorii spun că persoanele care dorm pe timpul zilei mai mult de 30 de minute au un risc crescut să dezvolte obezitate și hipertensiune. Experții susțin că dacă dormi la prânz, acest obicei poate fi un factor al acestor afecțiuni pentru că poate produce perturbări în obiceiurile alimentare, dar și în pattern-urile de somn de pe timpul nopții.

Cercetătorii susțin că somnul la prânz, mai mult de 30 de minute, poate fi conectat cu un index de masă corporală mai mare, hipertensiune și afecțiuni asociate bolilor cardiovasculare și diabetului. Cunoscut și sub numele de „power nap”, adică o sesiune de somn de 30 de minute sau mai puțin, pe timpul zilei, poate avea efecte negative.

Într-un nou studiu publicat în jurnalul Obesity, cercetătorii de la Brigham and Women’s Hospital in Boston au avut sub observație peste 3000 de adulți din populația mediteraneană, unde somnul de la prânz este o practică frecventă, cunoscută sub numele de „siesta”.

Cercetătorii au examinat relația dintre siestă și durata lor în raport cu obezitatea și sindromul metabolic. Astfel, au ajuns la concluzia că siestele de 30 de minute sau mai lungi duc la un indice de masă corporală mai mare, hipertensiune și alte afecțiuni asociate bolilor de inimă și diabetului, comparativ cu persoanele care nu dormeau la prânz.

Mai mult, participanții la studiu care dormeau mai puțin de 30 de minute erau mai puțin predispuși la aceste schimbări, ceea ce-i face pe cercetători să menționeze în lucrarea lor că „nu toate siestele sunt la fel”.

„Power nap-ul” și obezitatea

Un alt studiu realizat în Marea Britanie arată că siestele au fost asociate riscului crescut de obezitate. Următorul pas a fost de a analiza somnul la prânz într-o țară în care chiar face parte din cultura lor. În acest caz, Spania este asociată sănătății metabolice.

Echipa de cercetători reamintește că obezitatea reprezintă o reală problemă de sănătate, care afectează peste un miliard de persoane la nivel global. Acumularea de grăsime din corp conectează modul în care digerăm alimentele în procesul metabolic. Cercetătorii au explicat că examinând alegerile din stilul de viață, precum somnul la prânz, pot afecta aceste mecanisme metabolice, ceea ce îi poate face pe cercetători să înțeleagă cum aceste obiceiuri ne influențează sănătatea.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân