De ce nu e bine să folosești picături de ochi în fiecare zi. Uneori pot masca o infecție cu una dintre cele mai „încăpățânate” bacterii

  • Publicat:
De ce nu e bine să folosești picături de ochi în fiecare zi. Uneori pot masca o infecție cu una dintre cele mai „încăpățânate” bacterii
Sursa foto: Shutterstock

Dacă te-ai obișnuit să folosești zilnic picături de ochi, poate ar fi cazul să programezi o vizită la medicul oftalmolog. La fel ca dependența de spray-uri nazale, picăturile de ochi pot deveni indispensabile în timp, deoarece te ajută să scapi rapid de o problemă stringentă, așa cum sunt ochii roșii sau uscați. Totuși, astfel de picături de ochi sunt bune pentru a trata efectul, nu neapărat și cauza.

Specialiștii avertizează să nu folosim picături de ochi în fiecare zi, mai mult de câteva săptămâni, decât în cazul în care acestea au fost recomandate de un medic.

Sunt două semne principale care pot sugera dependența de picături de ochi: 1) folosești o cantitate mai mare decât cea indicată pe ambalaj și 2) consideri că picăturile de ochi sunt o metodă de vindecare, nu un tratament temporar de ameliorare.

Tipuri de picături de ochi

Există mai multe tipuri de picături de ochi. Majoritatea dintre noi folosim lacrimi artificiale, menite să asigure ochiului umiditatea corespunzătoare. Aceste picături de ochi conțin adesea electroliți sau agenți umectanți, cu sau fără conservanți.

Picături de ochi medicamentoase sunt o altă categorie. La rândul lor se împart în 2 grupuri: picături care conțin un ingredient ce asigură vasoconstricția vaselor mici de sânge de la nivelul ochilor (picături pentru ochi iritați, roșii) și picături pe bază de antihistaminice (picături pentru alergii oculare – folosite pe termen lung, acestea usucă ochiul și favorizează apariția iritațiilor).

Niciuna din cele 2 categorii de picături de ochi nu necesită o rețetă de la medic. În schimb, există și o altă categorie de picături – cele pe bază de antibiotic sau corticosteroizi – care pot fi cumpărate doar cu rețetă de la medic.

Ce se întâmplă dacă folosești pe termen lung picături de ochi

Administrarea excesivă și pe termen lung a picăturilor de ochi poate determina anumite reacții adverse precum:

  • Dacă folosești prea des picături pentru ochi roșii, iritați, apoi încerci să renunți la ele, ochiul va încerca să producă singur, dar fără succes, lacrimi suficiente. În consecință, fără picăturile de care a devenit dependent, ochiul va fi din nou iritat și „însetat” după lacrimile artificiale salvatoare. Este un cerc vicios…
  • Lacrimile artificiale pot „spăla”, la propriu, lacrimile naturale atunci când sunt folosite în exces, potrivit goodeyes.com.
  • Pot masca o infecție oculară mai gravă, deoarece ameliorează simptomele, dar nu tratează cauza. Ca să tratezi eficient o problemă, trebuie mai întâi să descoperi cauza. În schimb, tratând efectul, nu faci decât să amâni momentul diagnosticului și tratamentul corect, care se adresează cauzei.

Ce afecțiuni pot fi ascunse de picăturile de ochi

Și pentru că am vorbit de cauze, amintim mai jos câteva dintre problemele ce pot determina înroșirea, mâncărimea și uscăciunea oculară, simptome pe care de prea multe ori preferăm să le tratăm cu picături de ochi, în loc să ne adresăm unui medic pentru a descoperi de la ce a pornit totul.

Conjunctivita (ochiul roșu) – este o infecție virală sau bacteriană la nivel ocular, care duce la mâncărime, senzație de arsură și umflare a ochiului (sau ambilor ochi). În unele situații se poate rezolva de la sine, dar alteori poate fi necesar un tratament cu antibiotice.

Leziunile oculare – frecarea puternică sau zgârierea ochiului poate duce la ruperea unui vas de sânge, ceea ce determină apariția simptomelor neplăcute: ochi roșii, mâncărimi oculare. În cazul acestora, poate fi necesară intervenția chirurgicală sau administrarea anumitor picături speciale recomandate de medic.

Blefarita – reprezintă o inflamație a marginii pleoapei ca urmare a infecției – de cele mai multe ori – cu stafilococ auriu, una dintre cele mai încăpățânate bacterii. Simptomele blefaritei constau în pleoape roșiatice, vase de sânge dilatate, microabcese purulente la baza genelor, senzație de usturime sau de corp străin în ochi, mâncărime, clipit des, uscăciune sau lăcrimare.

Însă blefarita poate surveni și pe fondul altor afecțiuni, condiții sau factori predispozanți: imunitate scăzută, dermatită atopică sau seboreică, rozacee, dermatită alergică sau de contact, dezechilibre hormonale, poluare, praf, diabet, purtarea pe termen lung a lentilelor de contact etc.

Oboseala ochiului – poate surveni din cauza lipsei de odihnă sau a privitului la monitorul calculatorului ori ecranul telefonului pentru mult timp. Printre simptomele oboselii oculare se numără ochii roșii, iritați, durerile de cap.

Alergiile – poate fi vorba despre o alergie la praf, blana animalelor sau polenul anumitor plante. În acest caz, picăturile de ochi sunt indicate doar pentru ameliorarea temporară a simptomelor – ochi uscați, mâncărime oculară, roșeață. În schimb, tratamentul de bază constă în evitarea factorilor alergeni și folosirea picăturilor doar în situații punctuale, când expunerea la acești alergeni nu poate fi evitată.

Un corp străin în ochi – praful, o geană, o țesătură, toate acestea și multe altele pot fi cauze ale ochiului uscat și iritat, care nu de lacrimi artificiale are nevoie, ci de atenția unui medic oftalmolog care să extragă în siguranță „inamicul” din ochi, dacă e cazul, și să prescrie picături speciale pentru prevenirea inflamațiilor și infecțiilor.

În concluzie, dacă te confrunți de mult timp cu ochi roșii, uscați, iritați și ai devenit dependent(ă) de picăturile de ochi care ameliorează aceste simptome, ia în calcul vizita la medicul oftalmolog pentru a afla care este cauza și tratamentul corect. Nu „acoperi” simptomele cu picături de ochi, pentru că astfel neglijezi adevărata cauză și îți amâni tratamentul. Lacrimile artificiale sunt eficiente, dar nu sunt o soluție pe termen lung, ci un remediu temporar pentru o problemă care se cere rezolvată de un specialist oftalmolog.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Salată cu ciuperci și Mușchi File și paste cu Jambon de Curcan