Peste 90% din cazurile de cancer pulmonar pot fi prevenite

17.11.2020
Peste 90% din cazurile de cancer pulmonar pot fi prevenite

Da, ai citit corect! Temutul cancer de plămâni poate fi evitat – trebuie doar să ai un pic de motivație, să conștientizezi pericolele fumatului, dar și beneficiile renunțării la acest viciu. Nu mai puțin important este să te folosești de toate „armele” disponibile în lupta cu acest obicei nociv pentru sănătatea ta.

 • Când fumezi, inhalezi peste 4.000 de chimicale (arsenic, acid cianhidric, metan etc.)
 • Peste 6 milioane de oameni mor anual din cauza fumatului
 • În România se fumează zilnic peste 5 milioane de pachete de țigări
 • În fiecare zi sunt înregistrate 70 de decese cauzate de fumat
 • 85% dintre pacienții cu cancer pulmonar sunt fumători

Alege să fii sănătos, alege să nu fumezi!

Anul acesta, pe 14 noiembrie a fost marcată Ziua Națională fără Tutun, prilej cum nu se poate mai potrivit să renunți la viciul care îți distruge sănătatea.

Fumatul este principala cauză a bolii pulmonare obstructive cronice (BPOC), o afecțiune care te lasă, la propriu, fără aer.

Tusea, respirația șuierătoare, durerea sau presiunea constantă în piept, senzația de sufocare, de lipsă de aer la cel mai mic efort depus, toate acestea sunt semne ale BPOC. Iar asocierea acestei afecțiuni cu un cancer pulmonar nu este deloc rară!

Combinația BPOC și cancer de plămâni agravează prognosticul pacientului, pentru că acesta are o capacitate respiratorie prea scăzută pentru a rezista intervenției chirurgicale sau tratamentului chimioterapic.

Cele mai recente date ale Organizației Mondiale a Sănătății arată că riscul de deces al fumătorilor care „ard” 25 de țigări pe zi este de 20 de ori mai mare în comparație cu nefumătorii.

De asemenea, raportul OMS denumit „European tobacco use – trends report 2019” indică faptul că 9 din 10 decese cauzate de cancerul bronhopulmonar și de trahee sunt asociate fumatului. Altfel spus, 90% din aceste tipuri de cancer ar putea fi evitate prin renunțarea la fumat.

Ce câștigi dacă renunți la fumat

În primul rând, sănătate! Și e cel mai valoros lucru din lume. Apoi, desigur, câștigi bani, pe care îi poți investi în călătorii, haine sau orice îți face plăcere.

Să recunoaștem, țigările nu aduc decât boală și sărăcie, oricât am încerca să ne furăm singuri căciula și să ne amăgim că nouă nu ni se poate întâmpla.

Iată câteva date interesante care te-ar putea motiva să lași deoparte acest viciu.

Dacă renunți la fumat…

 • după 20 de minute – tensiunea arterială și pulsul revin la normal
 • după 8 ore – nivelul de oxigen din sânge revine la normal și riscul de infarct miocardic scade
 • după 24 de ore – plămânii încep să elimine mucusul și alte substanțe toxice inhalate
 • după 48 de ore – gustul și mirosul se ameliorează, iar corpul nu mai conține nicotină
 • după 72 de ore – ai mai multă energie și respiri mult mai bine
 • după 3 luni – capacitatea de efort crește și circulația periferică este vizibil îmbunătățită
 • după 9 luni – tusea și răgușeala dispar, iar capacitatea pulmonară se mărește cu 5-10%
 • după 1 an – riscul de infarct se înjumătățește
 • după 5-10 ani – riscul de accident vascular cerebral este asemănător cu cel al unui nefumător
 • după 15 ani – riscul de cancer pulmonar este la jumătate din cel al unui nefumător

Cum să renunți la fumat

Ei bine, acesta este obstacolul suprem. Mulți ne dăm seama că fumatul ne aduce în pragul bolii și ne golește portofelele, dar prea puțini reușim să facem următorul pas, și anume să renunțăm la acest viciu. Încă și mai greu este să o facem definitiv!

Din păcate, în multe cazuri nu este suficientă motivația. Creierul e mult prea complex și dependența nu este doar fizică, ci și psihică sau socială, fumatul fiind deseori o metodă prin care încercăm să facem față stresului sau să ne integrăm în grupul de prieteni.

Prin urmare, trebuie „să ne înarmăm” cu toate instrumentele pe care le avem astăzi în dotare. Un aliat de nădejde în combaterea sevrajului nicotinic, gestual sau social este terapia de substituție nicotinică. Aceasta te ajută să reduci semnificativ numărul țigărilor fumate zilnic și, în timp, vei spune adio definitiv fumatului care te-a ținut captiv ani în șir.

Ai la dispoziție tot felul de gume, plasturi, spray-uri care elimină „pofta de țigară” în doar 60 de secunde și te ajută să faci față simptomelor de sevraj: nervozitate, agitație, tremurături, anxietate, depresie, senzație de foame, dureri de cap, amețeli, mâncărimi ale pielii.

Produsele de acest tip pot fi cumpărate fără rețetă din orice farmacie, dar pentru a beneficia de cele mai bune recomandări este indicat să ceri sfatul medicului de familie sau al farmacistului.

Paula Rotaru
Paula Rotaru
S-a alăturat echipei Ce se întâmplă, Doctore? în anul 2013. În timp, CSID a devenit a doua sa familie, care cuprinde o mână de oameni pasionați de scris și preocupați de starea de bine a românilor. Ține legătura cu medici din toate domeniile și vă aduce zilnic informații despre diverse ... citește mai mult
Recomandare video
TOP alimente care cresc libidoul