Pericolul imens din apa îmbuteliată: poate conține până de la 100 de ori mai multe nanoplastice decât se estimase anterior

  • Publicat:
Pericolul imens din apa îmbuteliată: poate conține până de la 100 de ori mai multe nanoplastice decât se estimase anterior

Într-un nou studiu revoluționar, cercetătorii au descoperit că apa îmbuteliată vândută în magazine poate conține de 10 până la 100 de ori mai multe particule de plastic decât s-a estimat anterior. Este vorba despre nanoparticule de plastic, atât de mici încât nu pot fi văzute la microscop, iar acestea pot migra prin țesuturile tractului digestiv sau ale plămânilor în sânge, distribuind substanțe chimice sintetice potențial nocive în întregul corp și în celule, spun experții.

Un litru de apă conținea în medie 240.000 de particule de plastic din șapte tipuri de plastic, dintre care 90% au fost identificate ca nanoplastice, iar restul au fost microplastice, conform noului studiu. 

Microplasticele sunt fragmente polimerice care pot varia de la mai puțin de 0,2 inch (5 milimetri) până la 1/25.000 dintr-un inch (1 micrometru). Orice este mai mic este un nanoplastic.

„Acest studiu, trebuie să spun, este extrem de impresionant. Munca pe care au depus-o a fost cu adevărat impresionantă. Aș spune că este pionierat”, a declarat Sherri Mason, de la Universitatea Penn State Behrend din Erie, Pennsylvania, care nu a fost implicată în studiu.

„Noua descoperire întărește sfaturile experților de a bea apă de la robinet, din recipiente de sticlă sau oțel inoxidabil pentru a reduce expunerea”, a spus Mason. „Acest sfat se aplică și altor alimente și băuturi ambalate în plastic”, a adăugat ea. „Practic în același mod în care înlăturăm constant celule de piele, plasticul se desprinde în bucăți mici care se rup, de exemplu, când deschizi containerul de plastic pentru salata cumpărată din magazin sau brânza învelită în plastic.”

Câte nanoplastice există?

Mason a fost coautorul unui studiu din 2018 care a detectat pentru prima dată existența micro- și nanoplasticelor în 93% din mostrele de apă îmbuteliată vândută de 11 mărci diferite în nouă țări. În acel studiu anterior, Mason a descoperit că fiecare litru de apă contaminată conținea în medie 10 particule de plastic mai late decât un fir de păr uman, împreună cu 300 de particule mai mici. Cu cinci ani în urmă, totuși, nu exista niciun mod de a analiza acele particule mici sau de a descoperi dacă erau mai multe.

„Nu știam că există nanoplastice. Pur și simplu nu le puteam analiza”, a explicat Mason.

În noul studiu, publicat luni în publicația Proceedings of the National Academy of Sciences, cercetătorii de la Universitatea Columbia au prezentat o nouă tehnologie care poate vedea, număra și analiza structura chimică a nanoparticulelor din apa îmbuteliată.

În loc de 300 pe litru, echipa din spatele ultimului studiu a descoperit că numărul real de bucăți de plastic în trei mărci populare de apă vândute în Statele Unite se află între 110.000 și 370.000, dacă nu mai mult. (Autorii au refuzat să menționeze ce mărci de apă îmbuteliată au studiat.)

Cu toate acestea, noua tehnologie a putut vedea de fapt milioane de nanoparticule în apă, care ar putea fi „nanoparticule anorganice, particule organice și alte particule de plastic care nu se numără printre cele șapte tipuri majore de plastic pe care le-am studiat”, a spus coautorul și chimistul Beizhan Yan, profesor asociat la Universitatea Columbia.

Pericolele nanoplasticelor pentru sănătatea umană

Nanoplasticele sunt cel mai îngrijorător tip de poluare plastică pentru sănătatea umană, spun experții. Acest lucru se datorează faptului că particulele minuscule pot invada celulele și țesuturile individuale ale organelor majore, perturbând potențial procesele celulare și depunând substanțe chimice perturbatoare endocrine, cum ar fi bisfenolii, ftalații, ignifuganții, substanțele per- și polifluorate sau PFAS și metalele grele. „Toate aceste substanțe chimice sunt folosite în fabricarea plasticului, așa că dacă un plastic ajunge în noi, îl transportă cu ele. Și pentru că temperatura corpului este mai mare decât cea exterioară, aceste substanțe chimice vor migra din plastic și vor ajunge în corpul nostru”, a explicat Mason.

„Substanțele chimice pot fi transportate în ficatul tău, în rinichi și în creierul tău și chiar pot traversa bariera placentară și ajunge la un copil nenăscut”, a spus Mason.

Foto: Shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Nicoleta Agheana
Nicoleta Agheană este un jurnalist reputat, cu experienţă în lifestyle şi sănătate, realizând de-a lungul timpului articole şi proiecte atât pentru publicaţii internaţionale, cât şi pentru brandul “Ce se întămplă, doctore?”. Domeniile de interes pe care le acoperă Nicoleta Agheană ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân