Descoperire uriașă făcută de cercetători! Microplasticele au fost depistate în sângele uman

Cercertătorii sunt îngrijorați pentru că s-a arătat de-a lungul timpului că microplasticele au produs probleme celulelor umane.
  • Publicat:
Descoperire uriașă făcută de cercetători! Microplasticele au fost depistate în sângele uman
Foto: shutterstock

Poluarea cu microplastice a fost depistată pentru prima oară în sângele uman, arată un nou studiu. Potrivit Yahoo News, oamenii de știință au descoperit particule de plastic în eșantioanele de sânge provenite de la 80% dintre participanții testați.

Descoperirile arată că particulele pot pătrunde prin corp și alte organe, dar încă nu se cunoaște impactul lor asupra sănătății. Cercertătorii sunt îngrijorați pentru că s-a arătat de-a lungul timpului că microplasticele au produs probleme celulelor umane.

Microplasticele se regăsesc peste tot în lume și, nu mai este un secret faptul că le consumăm în urma alimentelor și băuturilor de care ne bucurăm zilnic. Mai mult, acestea pătrund în organism chiar și atunci când respirăm.

Pentru prima oară, oamenii de știință au depistat microplastice în aproape 80% dintre eșantinoanele de sânge utilizate pentru teste. Oamenii de știință au analizat eșantioane de sânge provenite de la 22 de donatori anonimi, toți adulți sănătoși, iar în 17 dintre ele au depistat prezența plasticului.

Jumătate dintre eșantinoane conțineau plastic de PET, care de cele mai multe ori este folosit pentru sticle de apă sau suc, în timp ce o treime dintre ele conțineau polistiren, folosit pentru ambalajele alimentelor și a altor produse.

De-a lungul timpului, microplasticele au fost depistate și în placenta femeilor însărcinate, ele fiind transferate rapid în urma inhalării din plămâni, către inima, creierul și alte organe ale fetușilor.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”