Pastile cu care interacționează turmericul. Boli care pot da complicații dacă iei suplimente cu turmeric

Turmericul se află în „lumina reflectoarelor” de câțiva ani, în special în comunitățile interesate de medicina tradițională.
  • Publicat:
Pastile cu care interacționează turmericul. Boli care pot da complicații dacă iei suplimente cu turmeric
Foto: shutterstock

Turmericul se află în „lumina reflectoarelor” de câțiva ani, în special în comunitățile interesate de medicina tradițională. Compusul activ din turmeric, curcuma, are proprietăți antiinflamatoare și antioxidante, iar cercetătorii sugerează că este benefic pentru inimă, tract gastrointestinal, creier și îmbunătățirea sensibilității la insulină. Există studii prin care se sugerează că turmericul poate ajuta la îmbunătățirea stării generale de sănătate.

Cu ce pastile poate interacționa turmericul?

Suplimentele cu turmeric au efecte promițătoare, dar interacțiunea lor cu anumite pastile poate produce mai multe riscuri decât beneficii. Așadar, iată cum interacționează turmericul cu anumite pastile și de ce să eviți suplimentele cu turmeric dacă iei următoarele pastile:

Anticoagulante/ Antiagregante plachetare

Potrivit unei recenzii publicate în 2020 în Frontiers in Pharmacology, curcuma are proprietăți anticoagulante ușoare care imită efectele pastilelor anticoagulante. Combinând suplimentele cu turmeric și anticoagulantele îți poți pune viața în pericol din cauza efectelor severe care pot apărea.

Pastile gastrointestinale

Suplimentele cu turmeric pot crește nivelul acidului din stomac, iar interacțiunea cu astfel de pastile poate duce la efectul contrar, diminuând eficacitatea pastilelor destinate să țină sub control refluxul gastric sau ulcerele care pot provoca disconfort.

Pastile pentru reglarea glicemiei

Turmericul are efecte similare medicamentelor pentru diabet atunci când vine vorba de reducerea glicemiei. Într-un studiu publicat în 2021 în Frontiers in Endocrinology se arată că, turmericul poate amplifica eficiența medicamentelor pentru diabet și poate crește riscul de hipoglicemie.

Pacienți care trebuie să evite suplimentele cu turmeric

În timp ce turmericul folosit ca ingredient în preparate și agent de aromă este sigur de consum, suplimentele cu turmeric nu sunt pentru toată lumea. În funcție de interacțiunile menționate mai sus, pacienții cu anumite probleme de sănătate ar trebui să evite suplimentele cu turmeric:

  • Pacienții cu boli de sânge: turmericul poate impacta capacitatea sângelui de a se coagula.
  • Pacienții care se pregătesc pentru o intervenție: pentru că turmericul poate acționa ca medicament pentru subțierea sângelui, nu mai lua suplimente cu turmeric înainte de o intervenție chirurgicală pentru a evita complicațiile.
  • Pacienții cu diabet sau hipoglicemie: curcuma reduce nivelul glicemiei, iar suplimentele cu turmeric pot accentua efectele.
  • Pacienții cu deficit de fier: deși cercetările sunt limitate, potrivit unui caz publicat în 2019 în Cureus, turmericul poate lega fierul în tractul gastrointestinal și poate impacta absorbția de fier.
  • Pacienții cu probleme ale vezicii biliare: administrarea de suplimente cu turmeric poate duce la complicații. Turmericul conține oxalați, care pot stimula contracțiile vezicii biliare și pot crește dezvoltarea calculilor biliari.
  • Pacienții cu istoric de pietre la rinichi: oxalatul din turmeric se poate lega de calciu, care crește riscul de formare a pietrelor la rinichi, se arată într-o recenzie publicată în American Journal of Physiology.
  • Femeile însărcinate sau care alăptează: această categorie de pacienți nu trebuie să ia suplimente cu turmeric în timpul sarcinii sau lactației pentru că nu există cercetări care să indice dacă sunt sigure sau nu pentru făt sau bebeluș.
  • Pacienții cu alergie la turmeric, ghimbir și cardamon: aceste trei condimente fac parte din familia Zingiberaceae, motiv pentru care, pacienții alergici la ele ar trebui să evite suplimentele cu turmeric pentru a preveni riscul de reacții alergice.

Surse:

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân