Parfumurile care cresc riscul de infertilitate. Citește eticheta și evită aceste ingrediente!

Parfumurile care cresc riscul de infertilitate. Citește eticheta și evită aceste ingrediente!
Sursa foto: shutterstock

Le folosim zilnic, dar prea puțini dintre noi știm că aceste produse pot avea un impact negativ asupra fertilității. Vorbim despre parfumuri, dar și despre alte produse de îngrijire personală sau de curățenie, inclusiv ambalajele acestora, care conțin chimicale ce pot cauza dezechilibre hormonale. 

Tot mai multe studii arată că expunerea pe termen lung la anumite substanțe chimice poate avea consecințe în ceea ce privește capacitatea de reproducere. Și nu doar femeile sunt afectate, ci și bărbații.

Aflăm în continuare care sunt aceste chimicale de care ar fi bine să ne ferim și de ce sunt periculoase de la dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie cu supraspecializare în infertilitate.

Citește și: De ce nu pot româncele să rămână gravide. 3 cauze majore ale infertilității feminine

Ftalații din cosmetice ne împiedică să avem copii

O cercetare recentă arată că în special ftalații – substanțe chimice sintetice utilizate în numeroase produse de larg consum, precum parfumuri, șampoane, produse cosmetice sau de curățenie și recipiente din plastic –  pot fi asociați cu un risc mai mare de:

Un alt studiu de amploare, publicat recent în revista de specialitate JAMA Pediatrics, arată că expunerea la ftalați în timpul sarcinii crește cu 12-16% riscul de naștere înainte de termen cu trei sau mai multe săptămâni, ceea ce pune în pericol sănătatea fătului.

Citește și: Care este vârsta ideală pentru a face un copil? Mai târziu poate fi… prea târziu

Lilial, interzis de Uniunea Europeană. Afectează sistemul reproducător

Un alt ingredient controversat din compoziția parfumurilor și produselor cosmetice este butilfenil metilpropional sau lilial. Acest compus chimic este interzis din martie 2023 de Uniunea Europeană.

Potrivit raportului UE, există îngrijorări serioase privind impactul acestei substanțe asupra fertilității și dezvoltării normale a fătului, „are efect reprotoxic [n. red. – afectează sistemul reproducător] și nu poate fi considerat un compus sigur”.

Interdicția de utilizare a acestei substanțe se referă însă numai la produsele de îngrijire personală (parfum, șampon, balsam, creme, fond de ten, antiperspirant, cremă de ras etc.), deși compusul poate fi folosit și ca agent parfumant în detergenți sau soluții de curățenie.

Așadar, se recomandă citirea cu atenție a etichetei atunci când cumpărați astfel de produse și evitarea acelora care conțin această substanță.

Citește și: Boli care se transmit pe cale sexuală și pot afecta fertilitatea

Aroma sintetică de mosc dă peste cap hormonii 

Probleme de fertilitate pot apărea și pe fondul folosirii pe termen lung a parfumurilor sau produselor cosmetice de îngrijire care au în compoziție cetonă de mosc. 

În urma unei sinteze sistematice publicate în revista Environmental Health s-a concluzionat că aroma sintetică de mosc poate avea potențial de disruptor endocrin, fiind asociată totodată cu tulburări ginecologice, sindrom premenstrual, hirsutism, insuficiență ovariană prematură (menopauză precoce) și infertilitate.

Pentru a reduce riscul de a vă confrunta cu probleme de fertilitate, e de preferat să evitați produsele care conțin aceste substanțe sau să încercați să le folosiți cât mai rar posibil.

Citește și: Afecțiuni ginecologice specifice fiecărei vârste. Simptomele, detaliate de medicul ginecolog

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Dr. Andreas Vythoulkas - Medic obstetrică-ginecologie cu specializare în infertilitate
Dr. Andreas Vythoulkas este medic specialist obstetrică-ginecologie, cu competențe în infertilitate, laparoscopie, ecografie, histeroscopie, colposcopie. Absolvent al Masteratului în cadrul Clinicii Genesis din Atena, sub coordonarea Doctorului Pantos, Dr. Vythoulkas a dobândit expertiză și ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân