Care este vârsta ideală pentru a face un copil? Mai târziu poate fi… prea târziu

Care este vârsta ideală pentru a face un copil? Mai târziu poate fi... prea târziu
Sursa foto: Shutterstock

Nu se poate spune că există o vârstă potrivită pentru a avea un copil, care să fie cea bună pentru toată lumea. În mod normal, femeile pot rămâne însărcinate din adolescență până la menopauză, în timp ce bărbații pot rămâne fertili, în unele cazuri, până la 60 sau 70 de ani.

Problemele economice, cariera, dar și preferințele personale fac în prezent ca pentru multe cupluri perioada în care femeia este fertilă să nu coincidă cu cel mai bun moment pentru a avea un copil. Lucru care, de altfel, poate fi constatat cu ușurință, de vreme ce cuplurile devin părinți mai târziu decât se întâmpla odinioară. Factorii biologici, psihologici și financiari pot influența decizia unei persoane cu privire la momentul în care să aibă un copil.

Fertilitatea intră în declin începând cu vârsta de 30 de ani

Fertilitatea începe în adolescență, odată cu intrarea în pubertate, și crește în mod constant timp de mai mulți ani. În mod obișnuit, vârsta de 20 de ani marchează o perioadă de fertilitate ridicată atât pentru bărbați, cât și pentru femei.

Apoi, femeile înregistrează o ușoară scădere a fertilității la începutul vârstei de 30 de ani, declinul devenind accentuat între 35 și 45 de ani. Astfel, la vârsta de 30 de ani o femeie sănătoasă are aproximativ 20% șanse de a rămâne însărcinată în fiecare lună. Până la vârsta de 40 de ani, însă, procentul se reduce la mai puțin de 5% pe ciclu.

Nu există o limită fixă legată de vârstă în ceea ce privește fertilitatea masculină, deși calitatea spermei scade ușor pe măsură ce bărbatul îmbătrânește. În aceste condiții, la un bărbat de 60 de ani reducerea numărului spermatozoizilor și calității acestora ar putea face mai dificilă conceperea unui copil.

Contează și starea de sănătate, fizică și emoțională

Vârsta nu este, însă, singurul factor care poate afecta capacitatea unei persoane de a concepe. Mai este de luat în considerare și starea de sănătate individuală, care este la fel de importantă precum vârsta.

Revin și afirm din nou că nu există o vârstă anume care să poată fi considerată cea mai potrivită pentru a avea un copil. Suntem diferiți și, ca urmare, unele persoane sunt pregătite din punct de vedere psihologic să devină părinți la 20 de ani, altele nu.

Decizia de a deveni părinte e bine să aibă în vedere și faptul că a avea un copil poate să aducă provocări din punct de vedere psihologic și emoțional.

Un părinte trebuie să fie înzestrat cu răbdare, cu empatie, cu flexibilitate și cu capacitate de planificare. Iar aici ar fi de spus și faptul că, potrivit celor mai recente cercetări, până la vârsta de 25 de ani creierul unei persoane nu este complet dezvoltat…

Mai târziu poate fi… prea târziu

Lucrurile trebuie privite și dintr-un alt unghi. Chiar dacă o persoană este pregătită din punct de vedere biologic să aibă un copil la 20 de ani, pot exista situații în care nu este pregătită din punct de vedere financiar și emoțional. Asta nu înseamnă că a ratat ocazia de a deveni părinte, ci doar că a luat în considerare acești factori.

Cu toate acestea, femeile trebuie să fie conștiente că după menopauză nu mai pot avea un copil, iar în anii premergători acesteia, scăderea semnificativă a rezervei ovariene face ca șansele de a obține o sarcină să fie din ce în ce mai mici.

Momentul la care cei doi parteneri decid să devină părinți este o alegere foarte personală. Vârsta potrivită pentru a avea un copil este aceea pe care ei o consideră astfel. Doar că trebuie ținut cont de faptul că tot amânând, mai târziu poate fi mai dificil sau… prea târziu. Iar timpul nu poate fi dat înapoi.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Dr. Andreas Vythoulkas - Medic obstetrică-ginecologie cu specializare în infertilitate
Dr. Andreas Vythoulkas este medic specialist obstetrică-ginecologie, cu competențe în infertilitate, laparoscopie, ecografie, histeroscopie, colposcopie. Absolvent al Masteratului în cadrul Clinicii Genesis din Atena, sub coordonarea Doctorului Pantos, Dr. Vythoulkas a dobândit expertiză și ...
citește mai mult
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân