Părul din zona intimă crește în exces? De vină pot fi aceste medicamente sau chiar un anumit tip de cancer

Un medic ginecolog dezvăluie câteva lucruri interesante legate de aspectul părului pubian.
21.06.2022
Părul din zona intimă crește în exces? De vină pot fi aceste medicamente sau chiar un anumit tip de cancer
Sursa foto: Shutterstock @marinafrost

Ce ar putea să ne transmită părul din zona intimă, te întrebi. Ei bine, multe lucruri. Ştiai, de exemplu, că la menopauză părul din zona intimă se răreşte? Sau că atunci când te îngraşi e posibil să îţi crească mai mult păr pubian? Există și situații când părul din zona intimă crescut în exces poate fi o consecință a anumitor medicamente sau afecțiuni.

Părul din zona intimă în exces semnalează o dereglare hormonală

Hormonii pot fi aliaţi şi duşmani în acelaşi timp. Atunci când se încadează în limitele normale, ei reglează toate funcţiile din organism, începând cu sistemul imunitar până la starea emoţională.

Pe de altă parte, un dezechilibru hormonal apărut ca urmare a luării în greutate sau a oboselii poate duce la creşterea excesivă a părului pubian.

Aşadar, dacă ai o greutate corporală prea mare şi observi că părul din zona intimă este abundent, n-ar strica să faci o vizită medicului ginecolog sau endocrinolog, pentru a-ţi verifica nivelul hormonilor.

Mai există o cauză a părului pubian în exces, pe care ar trebui să o iei în calcul: cancerul ovarian, care poate duce la un exces de testosteron, spune medicul ginecolog Cheryl Iglesia.

Dacă îţi creşte păr şi în alte zone neobişnuite, cum ar fi pe bărbie, pe sâni sau pe obraji, şi apare acneea, iar părul este din ce în ce mai subţire şi îţi cade abundent, plus că vocea ta e mai groasă, e clar că ceva este în neregulă, mergi la medic!

De asemenea, părul în exces în zona intimă poate fi cauzat şi de anumite medicamente, precum şi de sindromul ovarului polichistic

Spre exemplu, dintre medicamentele care pot favoriza hirsutismul, adică părul pubian în exces, se numără:

  • glucocorticoizi
  • steroizi anabolizanți
  • testosteron
  • ciclisporina
  • minoxidil
  • danazol
  • fenitoina

Păr mai rar, semn de bătrâneţe

Pe măsură ce îmbătrânim, mai ales noi, femeile, şi în special la menopauză, părul pubian şi cel corporal în general nu mai creşte şi, desigur, albeşte.

După menopauză, femeile pot observa că părul corporal se răreşte şi îşi urmează cursul firesc, cel al îmbătrânirii, spune Raquel Dardik, medic ginecolog la Centrul Medical Langone.

Iritaţii, mâncărimi şi furuncule în zona intimă

Dacă ai astfel de simptome, primul gest pe care trebuie să-l faci este să renunţi la lama de ras. De cele mai multe ori, cauza acestor probleme este epilarea cu lama, care favorizează pătrunderea bacteriilor în piele. Află aici care este cea mai sigură metodă de epilare inghinală!

Recomandare video
Dr. Raluca Oprea: dieta echilibrată, primul pas în tratamentul ficatului gras