Osteoporoza:6 moduri pentru a o ţine departe

Pierderea osoasă poate începe încă de la 25 de ani, asta în cazul în care rezerva osoasă iniţială a fost prea mică. Iată însă cum poţi însă întârzia întâlnirea cu boala!
  • Publicat:
Osteoporoza:6 moduri pentru a o ţine departe

Osteoporoza poate fi prevenită cel mai bine în primii 20 de ani de viaţă. Calciul, vitamina D şi efectuarea exerciţiilor de întărire a osului, toate acestea te pot ajuta să ţii la distanţă boala. Dacă ai peste 20 de ani, nu este nevoie să te descurajezi. Nu este niciodată prea târziu pentru a adopta o serie de măsuri care să te ajute să ţi fortifici masa osoasă.

Femeile care se apropie de menopauză şi bărbaţii de 60 de ani sunt sunt cei mai expuşi riscului de a face osteoporoză.

Monitorizează-ţi dieta! Încearcă să iei suficient calciu şi vitamina D din alimentele pe care le consumi. Vitamina D se găseşte în mod natural în alimente precum gălbenuşul de ou şi peştele gras. Deşi produsele lactate sunt bogate în calciu, un număr tot mai mare de alimente, cum ar fi sucul de portocale, conţin, de asemenea, calciu.

Fructele şi legumele oferă alte minerale importante pentru sănătatea oaselor, cum ar fi magneziu şi fosfor. De asemenea, şi expunerea la soare ne poate ajuta să obţinem necesarul de vitamina D. Cu alte cuvinte, poate fi o idee bună să petreci 10 -15 minute în aer liber, în fiecare zi.

Ai grijă să ai o greutate rezonabilă! Acest lucru este deosebit de important pentru femei. Menstra se opreşte adesea la femeile care au mai puţine kilograme de cât ar trebui, iar asta din cauza unei diete prost aleasă sau a unui exerciţiu excesiv, ceea ce înseamnă că nivelul estrogenului este prea mic pentru a susţine creşterea osoasă.

Limitează aportul de alcool şi nu fuma! Fumatul şi alcoolul scad masa osoasă.Specialiştii recomandă doar una sau două băuturi pe săptămână. Alcoolul în exces provoacă o pierdere osoasă de aproximativ 2% într-un an. Ba mai mult, şi nicotina este vinovată de o pierdere osoasă de 2%. Dacă însă consumaţi atât alcool, cât şi nicotină, pierderea osoasă este, de fapt, dublă.

Consumă mai puţină sare! Aceasta te poate ajuta să te imprieteneşti mai repede cu osteoporoza. Cercetările demonstrează că femeile aflate în postmenopauză cu o dietă bogată în sare pierd mai multe minerale osoase decât alte femei de aceeaşi vârstă. Studiile arată că sarea de masă contribuie la pierderea calciului din organism, iar acest lucru duce, cu timpul la slăbirea oaselor. Dacă nu poţi renunţa la sare, include în meniul tău mai multe alimente bogate în potasiu, cum ar fi bananele, roşiile şi sucul de portocale. Potasiul poate ajuta la scăderea pierderii de calciu.

Asigură-te că antrenamentele tale includ exerciţii cu greutăţi! Exerciţiile fizice regulate, cum ar fi mersul pe jos, dansul sau aerobicul, vă pot proteja oasele. De asemenea, antrenamentul de forţă trebuie să facă parte din programul tău de viaţă.

Discută cu medicul tău despre factorii de risc! Anumite afecţiuni medicale (cum ar fi boala celiacă) şi unele medicamente (steroizi şi altele) pot creşte şansele de a dezvolta osteoporoză. Este indicat să discuţi cu un specialist pentru a dezvolta o strategie de prevenire care să contabilizeze aceşti factori. Testul de densitate osoasă este necesar la şase luni.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Simona TUDORACHE
Simona Tudorache este jurnalist şi redactor al site-ului "Ce se întâmplă, doctore?", având în portofoliu articole şi interviuri cu medici, nutriţionişti şi specialişti în activitate fizică. De asemenea, Simona Tudorache este preocupată şi de zona de lifestyle sănătos, intervievând vedete ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”