Ochelari de vedere Vs. Lentile de contact – care este cea mai bună alegere?

Tot mai multă lume suferă de probleme cu vederea, iar vizilele la oftalmolog sunt din ce în ce mai dese! Şi dacă te numeri printre “bolnavi”, cu siguranţă ţi-ai pus măcar o dată întrebarea “Ce să aleg? Ochelari sau lentile de contact?”
  • Publicat:
Ochelari de vedere Vs. Lentile de contact - care este cea mai bună alegere?

Tot mai multă lume suferă de probleme cu vederea, iar vizilele la oftalmolog sunt din ce în ce mai dese! Şi dacă te numeri printre “bolnavi”, cu siguranţă ţi-ai pus măcar o dată întrebarea:“Ce să aleg? Ochelari sau lentile de contact?

Această ramură a medicinei a evoluat mult în ultimul timp, producătorii de lentile oferind din ce în ce mai multe opţiuni pentru cumpărători. Dar ce să alegi? Ochelarii de vedere, care te ţin şi câţiva ani, sau lentilele de contact, care îţi dau bătăi de cap? Care este varianta mai sănătoasă şi mai benefică pentru corectarea vederii?

Dr. Alexandru Milea, medic specialist oftalmolog, ne oferă răspunsuri la toate aceste întrebări!

CSÎD: Din punct de vedere al sănătăţii ochilor, care este metoda cea mai recomandată pentru corectarea vederii: ochelarii sau lentilele de contact?

Dr. Alexandru Milea: Există avantaje şi dezavantaje în cazul ambelor metode de corecţie optică. Desigur, cea mai des întâlnită şi cea mai recomandată este în acest moment metoda corecţiei aeriene (ochelarii).

De la început, trebuie făcută diferenţa între lentilele de contact care au scop strict estetic şi cele cu indicaţie medicală, precum în cazul diferenţelor mari de dioptrii între cei doi ochi sau alte afecţiuni medicale.

Primele sunt preferate preponderent doar de persoane tinere, active, pentru care ochelarii sunt incomozi sau care au anumite exigenţe de ordin estetic. Decizia privind portul lentilelor de contact cât şi a ochelarilor de vedere trebuie făcută în urma unui consult de specialitate, iar în urma acestuia, medicul oftalmolog decide care este varianta potrivită pentru pacientul respectiv.

CSÎD : Alegerea între cele două produse (ochelari sau lentile) se face în funcţie de mărimea dioptriilor?

Dr. A.M: De cele mai multe ori persoanele care au o valoare mare a dioptriilor iau în calcul o metodă prin care pot avea atât o vedere bună cât şi un aspect estetic cât mai puţin influenţat de corecţia viciului de refracţie. În aceasta situaţie, portul lentilelor de contact cu respectarea strictă a normelor de igienă poate ajuta.

CSÎD: Din punct de vedere al calităţii vederii şi a câmpului vizual, care este cea mai bună alegere? Ochelari sau lentile?

Dr. A.M: Câmpul vizual este mai mare în cazul portului lentilelor de contact decât în cazul corecţiei viciului de refracţie prin portul ochelarilor. El nu este limitat de rama ochelarilor şi nu este resimţită greutatea ochelarilor pe nas.

Din punct de vedere al calităţii vederii, în marea majoritate a cazurilor lentilele oferă rezultate similare ochelarilor. Există şi situaţii în care lentiele de contact oferă o imagine mai bună, fiind în contact cu suprafaţa anterioară a corneei şi eliminând anumite fenomene optice care, în cazul ochelarilor cu dioptrii mari, influenţează negativ calitatea imaginii.

CSÎD: Ce efecte negative pot avea lentilele? Dar ochelarii?

Dr. A.M: Dacă lentilele de contact nu sunt îngrijite conform indicaţiilor sau sunt aplicate necorespunzător există riscul de apariţie a unor infecţii oculare care pot avea consecinţe grave. În ceea ce priveşte ochelarii, au existat cazuri în care traumatismele puternice în zona feţei au provocat leziuni oculare grave.

CSÎD: Putem utiliza lentilele de contact în medii umede, cum ar fi la duş sau atunci când înotam?

Dr. A.M: În astfel de situaţii nu este recomandată purtarea lentilelor de contact. Există în comerţ ochelari de înot cu dioptrii.

CSÎD: Cât timp putem să purtăm lentilele? Este necesar să facem o pauză o dată la câteva luni?

Dr. A.M: Portul lentilelor de contact trebuie să respecte indicaţiile producătorului şi ale medicului oftalmolog. Este bine ca persoanele care utilizează astfel de produse să facă vizite frecvente la medic, pentru a preveni apariţia unor eventuale afecţiuni şi să se prezinte de urgenţă dacă apar orice simptome în sfera oculară.

CSÎD: Ce tip de lentile sunt mai indicate (de 3 luni, de 6 luni, de zi, de noapte)?

Dr. A.M: Lentilele de contact, chiar şi cele cosmetice, trebuie cumpărate după un consult oftalmologic amănunţit. Doctorul indică diametrul, raza de curbură şi tipul de lentile de contact în urma consultului.

În ceea ce priveşte înlocuirea lentilelor, cele mai utilizate sunt cele de port lunar. Tendinţa este către portul pentru o perioadă cât mai scurtă a unei perechi de lentile, existând în acest moment opţiunea lentilelor zilnice, cu avantajul de a utiliza în fiecare zi o nouă pareche de lentile sterile.

CSÎD: Lentilele şi ochelarii pot cu adevărat să-ţi corecteze vederea sau pot doar să te ajute să ai o vedere mai bună atunci când le porţi?

Dr. A.M: De cele mai multe ori, atât ochelarii cât şi lentilele de contact pot doar să îţi ofere o imagine clară atunci când le porţi.

Există şi anumite cazuri în care ochelarii sau lentilele îţi corectează vederea sau realizează o corecţie care aă se menţină. Astfel, până în 7 ani, prin folosirea ochelarilor se poate corecta vederea la un ochi care, din cauza unui viciu de refracţie, ar duce la ambliopie (ochi leneş).

De ceva timp, totuşi, prin dezvoltarea unui domeniu numit ortokeratologie, unii pacienţi pot beneficia de o vedere clară chiar şi după îndepărtarea lentilelor de contact.           

CSÎD: Cum se întreţin lentilele de contact? Dar ochelarii?

Dr. A.M: Igiena reprezintă o problemă capitală pentru menţinerea şi prelungirea folosirii lentilelor de contact. Mâinile vor fi spălate înaintea manipulări, iar ochiul curăţat cu atenţie; unghiile lungi pot deteriora lentila, iar machiajul se va face mai puţin abundent (va fi aplicat după inserţia lentilei şi se va îndepărta înainte de scoaterea ei). Spălarea lentilelor se va face cu ajutorul solutiilor de întreţinere, iar păstrarea lor, în recipiente speciale.

Întreţinerea ochelarilor de vedere nu este o chestiune dificilă, însă, în afară de manipularea lor atentă, pacienţii trebuie să mai ţină cont de câteva aspecte. Ştergerea lentilelor ochelarilor de vedere nu trebuie facută cu şerveţele de hârtie, întrucât există riscul de a zgâria lentila. În schimb, este indicat să se folosească lavete din bumbac sau microfibră.

De asemenea, atunci când nu ţinem ochelarii la ochi, aceştia trebuie depozitaţi într-un toc solid, pentru a evita eventualele accidente.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Iulia Pocol - web-editor
De mai bine de o săptămână, scriu şi rescriu acest text. Am înţeles că trebuie să pară profesionist, dar să nu vă sperie. Sincer, la 20 de ani, nu aş putea spune că experienţa mă recomandă şi nici că sănătatea era interesul meu principal. Totuşi, nu pot să nu recunosc interesul ...
citește mai mult
Kinetoterapia, vindecare prin mişcare
Kinetoterapia, vindecare prin mişcare
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân