Ministerul Sănătăţii: ”Pacienţii NU vor plăti nimic dacă vor alege să se trateze într-un spital privat sau într-unul de stat”. Vezi toate reglementările!

În România pacienţii cu infarct miocardic sau accident vascular cerebral vor fi transferaţi la cel mai apropiat spital - public sau privat fără să plătească.
  • Publicat:
Ministerul Sănătăţii: ”Pacienţii NU vor plăti nimic dacă vor alege să se trateze într-un spital privat sau într-unul de stat”. Vezi toate reglementările!

Ministerul Sănătăţii din România a anunţat pe site-ul său modificările şi completările Legii 95 privind reforma în sănătate. Potrivit specialiştilor în sănătate, prin modificarile aprobate marţi pe 4.02.2020, pacienţii NU vor plăti nimic dacă vor alege să se trateze într-un spital privat sau într-unul de stat iar numărul vieţilor salvate va fi în creştere.

De asemenea, oficialii Ministerului Sănătăţii au anunţat pe site că nu se privatizează niciun serviciu medical – ”Modificările de astăzi dau şansa pacienţilor în stare critică să beneficieze mai repede de intervenţiile de care au nevoie în cel mai apropiat spital, fie că e de stat sau privat!

Infarctul miocardic acut şi accidentul vascular sunt bolile care generează o mortalitate mare în România.

Cauza? Lipsa centrelor de cardiologie intervenţională şi de stroke”. În cazul spitalelor private, pacienţii nu vor plăti nimic în plus. În cazul pacienţilor aflaţi în stare critică (infarct miocardic, AVC, etc), prin modificarile aduse se deschide pacienţilor accesul şi la alte spitale de stat decât până acum dar şi private care pot opera aceste programe. De exemplu, programul de infarct miocardic acut, care va permite mai multor centre să-l opereze, creând accesibilitatea pacienţilor şi reducând timpul din momentul stabilirii diagnosticului şi rezolvarea intervenţională. Acest lucru va conduce la salvarea mai multor vieţi.

Modificări importante şi pentru pacienţii oncologici din România, dar şi cei cu autism

Tot pe site-ul Ministerului Sănătăţii este specificată şi o modificare importantă este pentru Programul Naţional de Oncologie. Mecanismul este asemănător, noutatea o constituie crearea unui subprogram, cel de chirurgie oncologică. Acest proiect face parte din strategia de a combate cancerul în România, o strategie pe patru piloni şi pune accent pe depistarea precoce a cancerului.
”La fel pentru un bolnav de cancer se vor face servicii integrate în care sunt prinse toate componentele: medicamente, radioterapie, intervenţii chirurgicale. Şi pentru aceşti pacienţi, Ministerul Sănătăţii deschide posibilitatea de a opta între spitalul de stat şi cel privat”au mai specificat specialiştii de la MS. Oficialii ministerului au publicat şi alte prevederi ale Ordonanţei, care nu au fost discutate în spaţiu public, dar care sunt importanteOrdonanţa va da startul, în anul 2020, derulării programului naţional pentru persoanele cu afecţiuni din spectrul autist, precum şi faptul că în cadrul unor programe naţionale de sănătate curative, vor fi acordate în premieră, conform recomandărilor comisiei europene, servicii integrate (pot cuprinde, după caz, medicamente, servicii de logopedie, consultaţii psihologice, investigaţii paraclinice, logoped, etc.), această modificare legislativă este absolut necesară.

Pacientele cărora li s-au amputat sânii din cauza cancerului nu vor mai plăti nimic pentru operaţia de reconstrucţie mamară

O altă modificare a Legii 95, propusă prin ordonanţă este corectarea unei nedreptăţi care li se făcea pacientelor cu vârsta de peste 18 ani, care deşi beneficiau de decontare din fondul de sănătate pentru reconstrucţie mamară prin endoprotezare, în cazul intervenţiilor chirurgicale oncologice. Până acum pacientele trebuiau să scoată bani din buzunar pentru intervenţia chirurgicală de simetrizare a glandei mamare. Acum nu mai este nevoie, iar contravaloare intervenţiei va fi decondată de CNAS şi va avea un impact pozitiv asupra calităţii vieţii, dar mai ales a reinserţiei sociale.

Birocraţie redusă pentru bolnavii cronici, dar şi dreptul la concediu îngrijire copil bolnav pentru poliţişti, militari, funcţionari publici cu statut special

De asemenea, o altă prevedere importantă pe care această Ordonanţă de modificare a Legii 95 o are, se referă la persoanele care au lucrat în străinătate şi au cotizat la bugetul asigurărilor de sănătate a altui stat mebru din UE. Acestora li se vor asimila perioada de cotizare de acolo şi în sistemul de asigurare românesc.

O altă modificare vizează durata de acordare a concediilor şi a indemnizaţiei pentru incapacitatea temporare de muncă în cazul unor boli cu caracter special. De exemplu, pentru tuberculoză, concediu se dă din prima pe toată perioada de tratament, până la vindecare. Nu mai trebuie să vină pacientul lunar, la medicul specialist pentru prelungire. Pentru unele boli cardiovasculare, stabilite de CNAS, perioada de reavizare a a concediului va fi de un an, în intervalul ultimelor doi ani şi un an şi şase luni pentru SIDA şi neoplazii, tot în acelaşi interval de timp.

Nu au fost neglijaţi nici personalul militar în activitate, poliţişti şi funcţionari publici cu statut special, care vor beneficia de indemnizaţii de asigurări de sănătate şi de posibilitatea de a-şi lua concediul medical, pentru îngrijire copil bolnav.

Nota redacţiei – Reglementările de mai sus vor deveni active după publicarea în MONITORUL OFICIAL.
 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Boala de reflux gastroesofagian: ce presupune diagnosticul?