Vrei să pleci în Asia sau Africa? Iată ce vaccin îţi indică OMS să faci pentru a preveni boală ce lasă oamenii paralizaţi pe viaţă

Lista ţărilor pentru care se cere vaccinarea anti poliomelită se actualizează periodic de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii după primirea rapoartelor locale
Vrei să pleci în Asia sau Africa? Iată ce vaccin îţi indică OMS să faci pentru a preveni boală ce lasă oamenii paralizaţi pe viaţă
Vrei să pleci în Asia sau Africa? Iată ce vaccin îţi indică OMS să faci pentru a preveni boală ce lasă oamenii paralizaţi pe viaţă, foto Shutterstock

Institutul Naţional de Sănătate Publică România a anunţat că riscul de poliomelită este crescut în anumite ţări din Asia şi Africa, iar călătorilor le este recomandat să se vaccineze împotriva acestei boli infecţioase ce poate provoca deces sau handicap motoriu pe viaţă. Poliomelita se poate transmite şi prin tuse sau strănut. Vaccinul trebuie să fie făcut cu cel mult 12 luni înainte de călători şi trebuie menţionat într-un carnet de vaccinări format OMS conform IHR 2005.

Ultimul caz de poliomelită înregistrat în România, o boală infecţioasă gravă (poate duce la handicapuri motorii pe viaţă, dar şi la deces) produsă de virusul poliomielitic, a fost în 1992. Însă, românii călătoresc din ce în ce mai mult şi riscul de a contacta boli infecţioase este crescut. Acum două luni Organizaţia Mondială a Sănătăţii a decis extinderea Urgenţei de Sănătate Publică de Importanţă Internaţională (USPII) referitoare la pericolul de răspândire a virusului poliomielitic.

Iată ţările în care se recomandă expres vaccinul antipoliomelită efectuat în ultimele 12 luni pentru călători Afganistan, Pakistan, Nigeria, Indonezia, Malaysia, Myanmar şi Filipine. Vaccinarea se efectuează şi în funcţie de riscul din zona de călătorie, durata şederii, activităţile desfăşurate.

Când se administrează vaccinul împotriva poliomelitei?

Vaccinul se administrează cu minimum 4 săptămâni înainte de călătorie, dar maximum 12 luni înainte. În cazuri de urgenţă, vaccinul se poate face şi înaintea plecării. În unele ţări nu se poate intra fără dovada vaccinului în format OMS.

China, Angola, Camerun – alte destinaţii cu pericol de infectare cu virus poliomelitic

Recomandare pentru vaccinul anti poliomelită primesc şi persoanele care călătoresc spre şi dinspre Angola, Benin, Camerun, China, Republica Central Africană, Ciad, Coasta de Fildeş, Congo, Etiopia, Ghana, Mozambic, Nigeria, Somalia, Togo şi Zambia .
Pe site-ul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii se găsesc informaţii actualizate despre zonele de risc pentru diverse boli infecţioase. Consultaţi şi un medic infecţionist de la Institutul de Boli Tropicale înainte de a pleca.