Dr. Tatiana Popescu – Ce poţi păţi dacă stai foarte mult în casă şi eviţi să ieşi afară din cauza epidemiei de gripă?

Printre măsurile de prevenţie a infectării cu virusul gripal nu se află şi autoizolarea la domiciliu. Vaccinarea, spălarea mâinilor, apa, odihna sunt recomandate
Dr. Tatiana Popescu - Ce poţi păţi dacă stai foarte mult în casă şi eviţi să ieşi afară din cauza epidemiei de gripă?
Dr. Tatiana Popescu - Ce poţi păţi dacă stai foarte mult în casă şi eviţi să ieşi afară din cauza epidemiei de gripă?, foto arhiva

Vestea despre epidemia de gripă din România s-a instalat ca o furtună. Avertizările medicilor despre pericolul gripei, dar şi ştirile ce prezintă complicaţiile gripei în cazul unor persoane aflate în categoriile de persoane vulnerabile (bolnavi cronici, bătrâni, copii mici, gravide) au dus chiar la panică în cazul unor persoane. Da, din cauza complicaţiilor gripei la unele persoane vulnerabile se poate chiar instala decesul. Reprezintă izolarea la domiciliu o soluţie pentru a evita gripa? Am stat de vorbă cu dr. Tatiana Popescu, medic de familie despre riscurile izolării de bună voie de frica virusului gripal, metode de prevenţie şi importanţa expunerii la lumina zilei în sezonul rece.


Gripa este o afecţiune contagioasă provocată de virusul gripal, iar an de an acesta suferă mutaţii. Simptomele sale se instalează ca o furtună. Printre acestea enumerăm – febra înaltă, de 39 – 40 de grade, stări de oboseală, tuse uscată, frisoane, dureri puternice de cap, dureri oculare şi roşu în gât şi chiar senzaţie de vomă. 
În plin sezon al virozelor respiratorii, gripei multe persoane au tendinţa de a se izola în casă, nepărăsind domiciliul de frica îmbolnăvirilor. Reprezintă asta o modalitate de protecţie?
”În plină epidemie de gripă, confirmată în ţara noastră în urmă cu puţin timp, măsurile extreme, cum ar fi izolarea la domiciliu, nu sunt de dorit, existând o mulţime de alte metode de prevenţie care nu presupun schimbarea radicală a modului de viaţă” este de părere dr. Tatiana Popescu, medic de familie.

Ce riscă totuşi persoanele care nu ies prea des din casă în sezonul rece?

”Statul excesiv în casă pot duce la accentuarea depresiilor, în special în rândul vârstnicilor, precum şi la scăderea calităţii vieţii în rândul adolescenţilor, care sunt foarte activi indiferent de perioada anului” explică dr. Popescu.

Ce riscăm din punct de vedere al sănătăţii dacă NU ieşim afară zilnic?

Pe lângă instalarea stărilor de apatie, proastă dispoziţie, mai există un risc la care se supun cei care nu ies afară, în aer liber.
”În sezonul rece expunerea la soare este absolut necesară şi recomandată, întrucât ştim faptul că sinteza vitaminei D se realizează destul de puţin în această perioadă a anului, suprafeţele expuse fiind doar faţa şi mâinile. O izolare la domiciliu duce la scăderea aproape de zero a sintezei acestei vitamine” a completat dr. Tatiana Popescu.

Deficitul de vitamina D poate apărea mai uşor la copii şi vârstnicii bolnavi

Vitamina D, vitamina Soarelui este legată de activităţile pe care le desfăşurăm afară. Cât de repede se instalează deficitul de D?
”Deficitul de vitamina D este strâns legat de expunerea la soare, dar mai depinde şi de vârstă, de sex şi de necesităţile metabolice ale fiecarei persoane în parte. Este binecunoscut rolul său în osteosinteză, astfel ca un deficit apare mai repede la un copil care se află în perioada de creştere sau la un vârstnic cu diverse boli cronice, precum cele renale sau intestinale” a mai explicat dr. Tatiana Popescu.
 

Mădălina Drăgoi
Mădălina Drăgoi

Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy.

Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru care lucrau atât din punct ... citește mai mult

Recomandare video
Dr. Alina Gheorghe: Adevărul despre statul prea mult la calculator