Medic, despre cancerul de piele: Arată ca o pată roz, aspră la atingere, acoperită de o cojiță care nu se vindecă

Medic, despre cancerul de piele: Arată ca o pată roz, aspră la atingere, acoperită de o cojiță care nu se vindecă
Foto: Shutterstock

Pe lângă culoarea pielii, care face ca populația din România să fie vulnerabilă la lumina soarelui, medicii dermatologi atrag atenția că, în perioada verii, anumite categorii profesionale sunt cu atât mai expuse riscului de cancer de piele, iar de multe ori nici nu conștientizează sau nu iau măsuri de protecție.

Persoanele cu risc crescut de cancer de piele

O vară petrecută în bătaia razelor soarelui, fără fotoprotecție, fără a da prea multă importanță metodelor de protejare a pielii și fără a considera că leziunile pielii pot reprezenta un pericol – aceasta este rețeta dezastrului pentru multe categorii profesionale din România, care se expun zilnic riscului de cancer de piele, una dintre cele mai frecvente afecțiuni la nivel global.

Noi, românii, suntem o populație cu piele în general deschisă, vulnerabilă la lumina soarelui. O persoană cu o piele deschisă, care mai mult se arde decât se bronzează, trebuie să se protejeze suplimentar. La fel, persoanele care au părul sau ochii mai deschiși la culoare.

În plus, există persoane care au activitate în zone expuse, de exemplu în agricultură, construcții, marinari sau salvamari, care ajung de obicei cu probleme cutanate induse de expunerea la soare la vârste înaintate. Pentru ei trebuie făcută educație pentru că sunt foarte vulnerabili. Prevenția se face prin educație și prin controale periodice, acestea sunt cele două elemente importante”, explică dr. Stanciu Mihaela Anca, medic primar dermatolog.

Mai mult, un studiu recent a arătat că și pompierii se confruntă cu rate semnificativ mai mari de incidență și mortalitate a melanomului în comparație cu populația generală. De această dată, cauza este expunerea lor la razele ultraviolete și la agenții cancerigeni prezenți în materialele ignifuge în timpul intervențiilor.

Cum arată cancerul de piele

Iar dacă o parte dintre români se tem de alunițe după ce au aflat că melanomul malign seamănă cu o aluniță, alte tumori care se întâlnesc cu foarte mare frecvență, înscrise în categoria carcinoamelor cutanate, sunt frecvent ignorate.

„Carcinoamele bazocelulare sunt tumori care apar de obicei pe pielea expusă la lumina soarelui, fie că vorbim de față, scalp mai ales în cazul bărbaților sau urechi – sunt tumori care pot fi unice sau multiple și afectează în general pielea deschisă la culoare, care este mai vulnerabilă.

O altă formă de carcinom este cel spinocelular care arată la început ca o pată roz, aspră la atingere, acoperită de o cojiță care nu se vindecă. Orice fel de fisură apărută la nivelul buzei, de exemplu, care nu se vindecă în decurs de o lună poate ridica suspiciunea unui carcinom spinocelular de buză”, avertizează medicul.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Anca Stanciu - Medic primar dermatolog
Dr. Anca Stanciu este medic primar dermatologie, absolventă a Facultății de Medicină și Farmacie „Gr. T. Popa” din Iași, promoția 2009. A efectuat Rezidențiatul la Pedopsychiatric Center, Fribourg, Elveția în perioada 2009-2010 și la Clinica Dermatologie 2, Spitalul Clinic Colentina, ...
citește mai mult
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada 2013-2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Nu a ocolit nici temele privind remediile ...
citește mai mult
Recomandare video
Boala de reflux gastroesofagian: ce presupune diagnosticul?