Lipomul – când este necesară operația? Explică dr. Viviana Iordache

03.11.2021
Lipomul - când este necesară operația? Explică dr. Viviana Iordache
Sursa foto: Shutterstock

Lipomul se formează  din cauza aglomerării de celule adipoase mature şi nu este neapărat simptom al unei afecţiuni. Cauza apariţiei lipoamelor nu este cunoscută, deşi s-a observat că acestea se măresc în dimensiune atunci când o persoană se îngraşă. Predispoziţia pentru apariţia lipoamelor, care sunt aglomerări de celule grase plasate sub piele, este moştenită.

Specialiştii spun că obezitatea nu duce la apariţia acestora, iar simptomele pot să lipsească atunci când tumorile se formează sub piele.

Lipoamele, acele modificări inestetice ale pielii, ne pot invada corpul la orice vârstă. Dermatologul Viviana Iordache explică de ce e necesar, în anumite situaţii, să ajungem pe masa de operaţie.

Ce este lipomul și când trebuie operat

Lipomul este o formaţiune tumorală subcutanată, benignă, constituită din grăsime şi un înveliş fibros. Deşi cresc încet, unele lipoame pot ajunge în ani şi la 6-7 centimetri.

Lipoamele pot să apară oriunde pe corp şi de cele mai multe ori devin vizibile. Cele de pe scalp se pot confunda cu chisturile sebacee. 

Există şi angiolipoame puternic vascularizate. Acestea sunt sensibile la variaţiile de temperatură. Tipul acesta de lipom trebuie operat, spune Viviana Iordache.

Lipomele care dau dureri sunt de obicei prost delimitate şi apar la femei. Lipomatoza familială este afecţiunea genetică în care adultul este nevoit să se confrunte cu o invazie de lipoame.

Marea majoritate sunt inofensive, dar urâte. Cele care sunt în creştere apasă pe nerv şi devin dureroase, se operează imediat, celelalte la cerere. Nu putem preveni apariţia sau creşterea lipomului, adaugă medicul.

În general, îndepărtarea lipoamelor se face prin două căi:

  • Topirea cu deoxicolat şi fosfatidilcolină – metoda nu lasă cicatrici, este blândă, dar temporară.

„Nu putem topi întotdeauna şi cămaşa fibroasă, aşa că pot recidiva”, spune dr. Viviana Iordache.

  • Excizia chirurgicală – o intervenţie dermatologică cu anestezie locală.

„În urma ei rămâne un semn, mult mai mic decât lipomul. Când lipoamele au crescut mult, după intervenţie poate să rămână o groapă, care se va estompa treptat”, conchide medicul.

Cel mai nou articol Video:
Îmbunătățirea vieții sexuale prin sport. Cum ne ajută exercițiile kegel?