Chist sebaceu: simptome, tratament

Chist sebaceu: simptome, tratament
Foto: 123rf.com

Un chist sebaceu este un săculeţ mic format sub piele, de obicei pe spate, gât sau faţă, umplut cu o substanţă albicioasă numită keratină, care are consistenţa brânzei. Deşi nu este dureros, chistul sebaceu este inestetic şi inconfortabil, putând depăşi uneori diametrul de 5 centimetri. Un chist sebaceu poate provoca însă durere în momentul în care se infectează. Dacă acesta erupe şi nu este curăţat corespunzător, bacteriile se pot acumula în interior, provocând inflamaţii şi durere la atingere.

Chistul sebaceu nu trebuie stors ca un coş, deoarece există riscul de infecţii. Dacă acesta este foarte mare şi deranjant sau este deja infectat, există câteva opţiuni de tratament, care pot consta în drenarea conţinutului chistului sau, în cazurile severe, în intervenţia chirurgicală mai profundă, în funcţie de indicaţia medicului.

Chist sebaceu: simptome

Principalul simptom al chistului sebaceu este umflătura care se formează sub piele în zona respectivă. Aceasta poate fi uneori înconjurată de o zonă roşie sau caldă la atingere. Substanţa din chistul sebaceu are o culoare gri-albicioasă şi o consistenţă brânzoasă, putând avea şi un miros neplăcut.

Durerea nu este un simptom tipic în cazul chistului sebaceu, dar poate surveni în momentul în care acesta este localizat într-o zonă sensibilă sau se infectează. Chistul apare cu precădere în zone precum scalpul, faţa, ceafa sau spatele.

Dacă aveţi un chist sebaceu care are o dimensiune de peste 5 centimetri, reapare la scurt timp după ce este îndepărtat chirurgical sau drenat sau care prezintă simptome de infecţie, precum roşeaţă, durere sau puroi, trebuie să vă adresaţi medicului, deoarece există riscul ca acesta să ascundă afecţiuni mai grave.

Cauze

Chistul sebaceu este cauzat în principal de blocarea glandelor sebacee sau de fire de păr care cresc sub piele şi care determină inflamarea pielii din jur.  Uneori însă, chisturile sebacee pot fi şi moştenite – exemple de astfel de afecţiuni care determină apariţia unui chist sebaceu sunt sindromul Gardner sau sindromul de nevus bazal celular.

De asemenea, chistul sebaceu poate lua naştere şi ca urmare a unei leziuni, cum ar fi o zgârietură, o rană chirurgicală, acnee sau altă afecţiune a pielii.

Chistul sebaceu se dezvoltă de obicei lent, aşa că poate dura săptămâni sau chiar luni până când acesta va fi observat.

Diagnostic

Un chist sebaceu este uşor de diagnosticat, pe baza examenului fizic dermatologic. Alteori poate fi necesară o biopsie, mai ales dacă acel chist este mare sau neobişnuit, pentru a exclude alte afecţiuni.

De asemenea, în eventualitatea în care medicul decide că este necesară intervenţia chirurgicală sau dacă suspectează că la bază poate fi o afecţiune mai complexă, ar putea solicita efectuarea unei tomografii computerizate sau a unui test cu ultrasunete.

Chist sebaceu: tratament

În majoritarea cazurilor, chisturile sebacee pot fi ignorate, deoarece nu presupun un pericol asupra sănătăţii. Dacă acesta se inflamează, pot fi utile injecţiile cu steroizi, care ajută la diminuarea umflăturii. De asemenea, se poate recurge la drenarea sau eliminarea pe cale chirurgicală a chistului, dacă acesta cauzează durere sau disconfort.

Trebuie precizat însă că drenarea chistului nu înseamnă că acesta nu se va forma la loc. Cea mai eficientă cale de a scăpa de un chist sebaceu şi de a preveni recidiva este îndepărtarea chirurgicală a acestuia, care poate lăsa însă o cicatrice.

Intervenţia chirurgicală se realizează sub anestezie locală şi, ulterior, se vor administra unguente antibiotice şi anticicatrizante pe o perioadă decisă de medic, pentru a preveni infecţiile şi a grăbi vindecarea pielii.

Atenţie însă! Chisturile nu trebuie stoarse sau traumatizate sub nicio formă, deoarece poate exista riscul de infecţie, durerile se vor agrava, iar aspectul zonei va fi mult înrăutăţit.

Pentru a grăbi vindecarea chistului sebaceu, sunt recomandate compresele calde locale, curăţarea zonei cu săpun antibacterian şi evitarea folosirii de creme sau alte produse cosmetice comedogene. De asemenea, pot fi de ajutor uleiul esenţial din arbore de ceai, oţetul din cidru de mere şi extractul de aloe vera, dar beneficiile acestor remedii naturale nu sunt confirmate de studii ştiinţifice.

Prevenţie

Cea mai bună metodă de a preveni un chist sebaceu este igiena exemplară. Persoanele care transpiră abundent sau care au pielea grasă prezintă un risc mai crescut de a se confrunta cu o astfel de problemă. Prin urmare, sunt indicate măsuri preventive precum: duşul zilnic, folosirea unor produse cosmetice exfoliante şi evitarea hainelor strâmte, din materiale care nu lasă pielea să respire.

Chistul sebaceu este cancerigen?

Sunt foarte rare cazurile în care chistul sebaceu să devină malign (cancerigen). Acesta poate deveni cancerigen atunci când îndeplinește următoarele caracteristici:

  • Semne ale infecției precum durere, roșeață sau drenaj purulent
  • Creștere rapidă și alarmantă după ce a fost îndepărtat
  • Are un diametru mai mare de cinci centimetri

Ce teste se fac pe un chist sebaceu?

Dacă medicul suspectează că un chist sebaceu este anormal sau posibil cancerigen, se vor face următoarele teste:

  • ultrasunete pentru a determina conținutul chistului
  • biopsie- se ia o cantitate mică de țesut pentru a se examina semnele cancerului
  • CT- această scanare se face atunci când medicul consideră că este nevoie de intervenție pentru a îndepărta chistul.

Complicațiile tratamentului

După ce chistul este îndepărtat poți rămâne cu o cicatrice. De asemenea, există riscul de apariție a unei infecții, motiv pentru care medicul îți va administra un antibiotic pe care să-l aplici după procedură.

Surse: clevelandclinic.org, medicalnewstoday.com 

Articol revizuit 2022

CSID.ro nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel.

Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Vezi Boli/Afectiuni în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Thai Massage, abordarea holistică pentru well-being