La ce riscuri te expui dacă nu îți protejezi ochii de soarele puternic

Ochii au nevoie de protecție suplimentară când ieșim din casă, fie că este vară sau iarnă. Află ce afecțiuni pot fi declanșate sau agravate de expunerea neprotejată a ochilor la soare.
  • Publicat:
La ce riscuri te expui dacă nu îți protejezi ochii de soarele puternic
Foto: Shutterstock

Razele ultraviolete sunt periculoase pentru organism, mai ales pentru piele și ochi. Ideal este să te protejezi corespunzător astfel încât să te poți bucura de beneficiile soarelui asupra sănătății tale.

Afecțiuni oculare declanșate sau agravate de soare

„Este esențial să asigurăm ochilor un confort și să-i protejăm de afecțiuni oculare grave cu ajutorul ochelarilor de soare. Ideal este ca aceștia să fie purtați tot anul, cu atât mai mult în sezonul estival. În caz contrar, există riscul de a agrava anumite afecțiuni oculare – degenerescență maculară, pterigion, cataractă – sau de a apărea unele noi. De exemplu, prin expunerea necontrolată la soare se poate ajunge la oftalmie, o afecțiune cauzată de razele UV”, ne-a explicat dr. Veronica Strehăianu, medic specialist oftalmologie în cadrul Medical Optic.

Conform medicului, corneea este cea mai expusă, iar afecțiunea pe care o poți dezvolta prin expunerea neprotejată la razele UV poartă numele de fotokeratită și necesită consult oftalmologic de urgență!

Principalele manifestări sunt: durerea de intensitate puternică, înroșirea ochilor, lăcrimare excesivă, imposibilitatea de a ține ochii deschiși.

Sunt și anumite studii care susțin că expunerea prelungită la razele UV poate conduce la apariția unor formațiuni tumorale la nivel ocular. Treptat, in lipsa tratamentului, acestea duc la pierderea vederii.

Nu în ultimul rând, retinopatiile solare sunt alte pericole pe care le poți evita dacă te protejezi cum trebuie în fața radiațiilor UV.

Trebuie reținut că principalul rol al ochelarilor de soare este acela că protejează ochii de razele UV nocive. În plus, aceștia protejează de vânt, praf și alte particule care pot intra în ochi.

Ochelarii de soare trebuie cumpărați din optici medicale, acolo unde specialiștii te pot îndruma și consilia corespunzător. 27 iunie a fost declarată Ziua Internațională a Ochelarilor de Soare, ocazie excelentă pentru a ne reaminti de importanța acestora în protejarea ochilor noștri.

Dr. Veronica Strehăianu, medic specialist oftalmolog
Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân