Cataracta, afecțiunea care se poate vindeca în 30 de minute

Dr. Alina Gheorghe, chirurg oftalmolog la Spitalul Clinic de Urgențe Oftalmologice București, explică în ce constă tratamentul performant pentru cataractă.

Protejați-vă cât mai bine vederea și mergeți la medicul oftalmolog la orice simptom ocular. Este recomandarea specialiștilor pentru ca fiecare dintre noi să se bucure de o bună sănătate oculară cât mai multă vreme.

Există o mulțime de afecțiuni oculare asupra cărora specialiștii au tras un semnal de alarma în luna octombrie, luna dedicata vederii. De altfel, ziua de 13 octombrie este Ziua Mondială a Vederii, zi menită să atragă atenția asupra incidenței crescute a bolilor oculare.

Conform estimărilor, aproape toată lumea de pe planetă se va confrunta cu o problemă de sănătate a ochilor de-a lungul vieții.

Printre cele mai frecvente probleme se număra viciile de refracție precum miopia, hipermetropia, astigmatismul sau presbiopia. De asemenea, ochii pot fi afectați de boli precum cataracta, glaucomul sau cele retiniene.

Ce este cataracta și cum se tratează?

Cataracta este o afecțiune oftalmologică ce apare mai ales după vârsta de 40 de ani. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, la nivel global, cataracta este principala cauză de orbire. Însă această afecțiune se poate rezolva printr-o operație simplă care, în general, durează mai puțin de 30 de minute. În cadrul acestei intervenții, cristalinul natural, opacifiat, este înlocuit cu unul artificial.

Invitată în studioul CSID.RO, dr. Alina Gheorghe, chirurg oftalmolog la Spitalul Clinic de Urgențe Oftalmologice București, a explicat pe larg cauzele cataractei, simptomele, dar și tratamentele care presupun aplicarea la nivel ocular a unor cristaline super performante.

„Cataracta este în pricipal opacifierea cristalinului. Cristalinul este o lentilă transparentă, a doua putere dioptrică a ochiului după cornee, ce asigură dioptria corectă astfel încât orice persoană să vadă foarte bine și imaginea să se formeze la nivel retinian. Pe lângă dioptrii, un cristalin transparent asigură și o bună conducere a luminii către retină astfel încât imaginea să fie corect formată.

Cataracta este patologia vârstnicului pentru că acest cristalin este alcătuit din celule proteice care se degradează odată cu înaintarea în vârstă. Însă pe lângă cataracta vârsticului, există cataracte traumatice, mai ales la pacienți tineri. Cataracta traumatică poate apărea imediat după traumatisme sau la o mică distanță.Există și cataracta congenitală, a nou-născutului, care în funcție de gravitate, poate reprezenta o urgență oftalmologică.

Există, de asemenea, un spectru de patologii a omului tânăr, atât după 40 de ani, cât și în jurul vârstei de 30 de ani, adică vicii refractive importante, la care chirurgia refractivă laser nu se mai pretează. În aceste situații, schimbarea cristalinului va corecta aceste vicii importante. În funcție de tipul de cristalin ales, chirurgia va corecta viciile de refracție atât la distanță, cât și la vederea intermediară sau de apropiere, asigurând pacienților o foarte mare independență” ne-a declarat în interviul video dr. Alina Gheorghe, chirurg oftalmolog la Spitalul Clinic de Urgențe Oftalmologice București.

Mai multe informații despre intervențiile chirurgicale care rezolvă cataracta cu ajutorul cristalinelor performante puteți afla din materialul video realizat cu dr. Alina Gheorghe!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Dr. Alina Gheorghe - Medic primar oftalmolog
Dr. Alina Gheorghe este chirurg oftalmolog la Spitalul Clinic de Urgențe Oftalmologice București și predă la Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila. Este doctor în științe medicale, șef lucrări și face parte, totodată, din board-ul Consiliului European de Oftalmologie și ...
citește mai mult