Înalt sau mic de statură? Care este înălțimea care indică un risc mare pentru cancerul de colon!

Află din articol cum ce poate spune înălțimea ta despre cancerul de colon și riscul pe care îl ai!
  • Publicat:
Înalt sau mic de statură? Care este înălțimea care indică un risc mare pentru cancerul de colon!
Află ce legătură există între înălțimea ta și cancerul de colon.

În topul tumorilor maligne, cancerul de colon ocupă locul al treilea, după cel de sân și de plămâni. În 2020, peste 1,9 milioane de persoane au fost diagnosticate cu cancer colorectal. Cât privește decesele, cancerul de colon a făcut în 2020 peste 935 de mii de victime, fiind depășit doar de cancerul de plămâni care a făcut aproape 1, 8 milioane de victime.

Cancerul colorectal presupune formarea unor tumori maligne la nivelul colonului sau rectului, tumori ale căror cauze nu sunt pe deplin cunoscute. Cancerul de colon afectează mai mult bărbații și a fost corelat cu factori de risc precum fumatul, obezitatea, lipsa activității fizice, dieta săracă în legume și fructe, consumul excesiv de sare și grăsimi.

Înaintarea în vârstă, prezența polipilor colonici, dar și moștenirea genetică pot influența riscul de cancer de colon.

Cu cât este depistat mai repede, cu atât șansele de tratament și vindecare pe termen lung sunt mai mari. De aceea, se impune efectuarea regulată a unei colonoscopii începând cu vârsta de 45 de ani. Această investigație poate pune în evidență un cancer la debut, iar șansele de vindecare pe termen lung cresc. Recent, specialistii recomandă un alt criteriu de luat în calcul pentru programele de screening pentru cancerul colorectal. Este vorba despre înălțime.

Înălțimea unei persoane poate indica riscul de cancer de colon

Conform unor analize recente, înălțimea unei persoane poate oferi informații despre riscul de cancer de colon. Astfel, persoanele mai înalte au un risc crescut de a face cancer colorectal decât persoanele scunde.

Cercetătorii de la Universitatea de Medicină “John Hopkins” din Baltimore au ajuns la această concluzie după ce au corelat rezultatele a 47 de studii internaționale, care cuprindeau peste 280 de mii de cazuri de cancer colorectal și peste 14 mii de cazuri de polipi precanceroși (adenoame). De asemenea, în studiu au fost luate în calcul și rezultatele a 1400 de colonoscopii.

Coordonatorii studiului au concluzionat că persoanele înalte au un risc cu 24 la sută mai mare de a face cancer de colon decât persoanele scunde. Astfel, bărbații cu înălțimea de peste 1, 8 m și femeile de peste 1, 7 m au un risc crescut cu 14 la sută de a face cancer colorectal.

Cercetătorii presupun că la persoanele mai înalte și dimensiunea organelor interne este mai mare decât la persoanele scunde. De aceea, și numărul posibilelor transformări maligne crește, fiind proporțional cu numărul celulelor organului respectiv.

 

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Beatrice Osanu
Redactor-şef - Beatrice Osanu
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ... citește mai mult
Recomandare video
Wrap-uri cu Salam Sinaia și Salam Victoria