3 metode inedite de a-ți proteja creierul (P)

  • Publicat:
3 metode inedite de a-ți proteja creierul (P)

Creierul este supus procesului de îmbătrânire, la fel ca celelalte organe din corp. Mai mult decât atât, neuronii care mor nu sunt înlocuiți de alții, iar, pe măsură ce înaintezi în vârstă, unele funcții ale creierului, precum memoria, sunt afectate. Un stil de viață sănătos, precum și câteva obiceiuri bune, unele chiar inedite, te pot ajuta însă să previi cât mai mult timp degradarea creierului.

3 factori vitali

Indiferent de stilul de viață pe care îl ai, există patru factori esențiali care te vor ajuta să-ți protejezi creierul:

Somnul de calitate

Fără somn, creierul poate fi grav afectat. Insomnia duce la scăderea densității substanței albe din creier, ceea ce face comunicarea între neuroni mai complicată. Fenomenul poate provoca sau agrava tulburări ale creierului. Pe de altă parte, potrivit unor studii, lipsa somnului poate distorsiona amintirile. În timpul somnului, creierul are timp să se odihnească și să se refacă, iar conexiunile între neuroni se întăresc. Ai grijă să dormi suficient, 7-8 ore pe noapte, să te culci și să te trezești la aceeași oră, să nu faci sport de mare intensitate înainte de culcare și să elimini ecranele, pentru că lumina albastră pe care o emit împiedică creierul să se relaxeze. Te poți ajuta și de anumite suplimente naturale, precum ashwagandha (Withania somnifera), o plantă puternic adaptogenă, originară din India. Potrivit unor studii, aceasta poate fi folosită cu succes în tulburările de somn.

Sportul regulat

Activitatea fizică regulată, minimum o jumătate de oră pe zi, indiferent de intensitate, poate ajuta la creșterea volumului materiei cenușii, care este asociată cu memoria și abilitățile cognitive, printre altele. Mai multe studii au stabilit că vârstnicii care fac sport regulat prezintă mai puține riscuri de a suferi de demență. În plus, sportul te ajută la producerea de endorfine, hormonii fericirii, importanți pentru sporirea încrederii în sine, dar și pentru combaterea depresiei și stresului.

Alimentația echilibrată

Combustibilul principal pentru creier sunt carbohidrații, care ar trebui să reprezinte între 45% și 65% din totalul caloriilor pe zi. Alege carbohidrați complecși, din cereale integrale, leguminoase, dar și simpli, din fructe, lapte, miere. Acizii grași Omega-3 sunt esențiali pentru buna funcționare a neuronilor. Îi găsești în pești grași, ulei de rapiță și de nuci, dar și în suplimente naturale. Printre suplimentele alimentare benefice se numără rhodiola, o plantă adaptogenă ce stimulează sistemul nervos, combate oboseala psihică și îmbunătățește dispoziția, dar și curcuma, care ajută la înmulțirea neuronilor și creșterea capacităților de autoreparare ale acestui organ.

3 metode inedite de a-ți proteja creierul

În afară de bunele obiceiuri prezentate mai sus, poți încerca unele metode mai puțin cunoscute de a-ți proteja creierul de deteriorare. Iată care sunt acestea:

  • Folosește transportul în comun – Un studiu realizat de cercetătorii britanici în 2017 a stabilit că șofatul peste 2-3 ore/zi scade coeficientul de inteligență, accelerează declinul cognitiv și pierderea memoriei, mai ales la persoanele de vârstă mijlocie. Fenomenul ar fi un rezultat al unei reduceri a solicitării creierului activ combinate cu stres, oboseală și o poziție statică prelungită. În transportul în comun poți să citești, să observi ce te înconjoară, deci creierul este solicitat permanent.
  • Dezleagă cuvinte încrucișate – Pentru a avea beneficii de pe urma acestei activități, trebuie să o faci zilnic. În timp, această activitate te poate ajuta să încetinești îmbătrânirea creierului chiar cu 10 ani. În plus, sunt îmbunătățite capacitatea și viteza de raționament ale creierului, dar și memoria. Poți înlocui, după preferințe, cuvintele încrucișate cu puzzle-uri, sudoku ori alte jocuri de acest tip.
  • Grădinăritul – Pe lângă faptul că este și o bună activitate fizică, grădinăritul este excelent pentru creier, putând reduce riscul de boli neurodegenerative, potrivit mai multor studii. Explicația este aceea că implică stimularea tuturor simțurilor, implicând astfel toate funcțiile cognitive. Dacă nu ai o grădină, poți cultiva flori și ierburi aromatice în ghivece, în propria bucătărie.

Creierul este “centrul de control” al corpului. El este cel care îți permite să te miști, să mănânci, să râzi, să simți, să ai amintiri. Soluțiile de mai sus aplicate zilnic îți pot permite să îl protejezi cât mai mult timp.

Sursa foto: Freepik

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân