Hormonii estrogeni – o bombă cu ceas pentru sănătatea ta

Atât bărbaţii, cât şi femeile sintetizează hormoni estrogenici. Estrogenii sunt responsabili pentru dezvoltarea caracterelor sexuale şi a funcţiei sexuale feminine – dezvoltarea sânilor şi apariţia ciclului menstrual. La bărbaţi, mici cantităţi de estrogeni sunt sintetizate de către glandele suprarenale şi de testicule.
Hormonii estrogeni – o bombă cu ceas pentru sănătatea ta

De ce sunt periculoşi?

Şi de ce ar fi periculoşi atâta vreme cât sunt hormoni pe care îi producem? Spre exemplu, o menstruaţie apărută prea devreme (sub 12 ani) şi terminată prea târziu (peste 54 de ani) înseamnă expunerea la o cantitate masivă de estrogeni. Acesta este unul dintre co-factorii apariţiei cancerelor genitale şi de sân. 

Dacă vă aflaţi în această categorie, nu rataţi anual vizita la medicul ginecolog. Vă veţi face ecografie obligatoriu de sân plus axilă, ecografie transvaginală, testul Papanicolau. Mergeţi însă fără frică şi regulat la medic pentru că aceste tipuri frecvente de cancer nu apar dintr-o dată, ci cu leziuni precanceroase.

Grăsimea abdominală are efect estrogenic

Dar pe lângă expunerea de lungă durată la estrogeni, ţineţi cont că şi grăsimea abdominală are efect estrogenic. Imaginaţi-vă încă un organ endocrin pentru care n-am fost proiectaţi şi care ne face rău. O femeie supraponderală are risc maxim de diabet, dar şi de afecţiuni cardiovasculare.

Însă grăsimea în exces poate determina în anumite condiţii şi cancerul de endometru, mucoasa uterului, dar şi cancerul de sân, adică două dintre cele mai frecvente tipuri de cancer la sexul feminin. Explicaţia? “Grăsimea secretă mai mult estrogen pentru că estrogenul se secretă şi la nivelul ovarului şi în celulele adipoase şi în cele suprarenale”, spune col. dr. Ioan Stoian, medic primar ginecolog. 

Estrogenul în exces are efecte secundare la nivelul a două organe dependente de acest hormon. Este vorba de sân şi de mucoasa uterină. “Cantitatea excesivă de estrogen sau necontrabalansarea estrogenului de către progesteron, celălalt hormon sexual, face ca estrogenul să acţioneze pe mucoasa uterină, pe endometru, astfel încât să apară o proliferare de celule”, continuă col. dr. Ioan Stoian, medic primar ginecolog. 

Apare aşa-numita hiperplazie endometrială. Urmează mai multe etape patologice, dintre care ultima şi cea mai gravă este cancerul de endometru. “Dar niciodată cancerul de endometru şi de col uterin nu apar din prima, ci se manifestă cu leziuni premergătoare, aşa-numitele leziuni precanceroase”, explică col. dr. Ioan Stoian, medic primar ginecolog. Acestea trebuie obligatoriu tratate.

a ora actuală, nu există medicaţie eficientă, aşa că cea mai bună abordare rămâne cea chirurgicală. Odată eliminate leziunile, pe locul acela nu mai apare cancerul. De aceea, prevenţia este extrem de importantă. Astfel nu rataţi anual o ecografie de rutină a aparatului genital. “Primul semn de alarmă pe care poate să îl aibă un medic care efectuează o ecografie este creşterea în dimensiuni a endometrului, adică mucoasa uterului”, spune dr. Adriana Râmbu, medic primar radiologie. 

Este vorba de o mucoasa uterină mai mare de 15 mm la femeile aflate în perioada fertilă şi mai mare de 8 mm la femeile aflate în menopauză. Pe de altă parte, consultul la specialist devine o urgenţă dacă menstruaţia este neregulată sau abundentă ca volum sau ca durată. Cancerul de sân se corelează de asemenea de o expunere mărită la estrogeni. 

Până la 40 de ani, faceţi anual o ecografie de sân plus axilă. După 40 de ani, aveţi nevoie anual de o mamografie pentru că ecografia nu mai este concludentă. Dar, indiferent de vârstă, nu rataţi ecografia de axilă care vizualizează ganglionii prezenţi sub braţ. “Uneori, o modificare a aspectului acestor ganglioni este primul indiciu că în zona sânului se află un cancer aflat la început”, spune dr. Adriana Râmbu, medic primar radiolog.

Totul începe de la naştere

Pe de altă parte, odată ce aţi aflat că veţi avea un copil, luaţi în considerare să îl alăptaţi cel puţin 6 luni. Dacă vorbim despre un bebeluş de sex feminin, alăptarea îi reduce cu 25% riscul de a suferi de cancer de sân la maturitate. “Când eşti nou născut şi primeşti lapte de la mamă, nivelul estogenului e redus”, spune medicul neonatolog dr. Karin Cadwell. 

“Reducând estrogenul, aceasta înseamnă că ovarele fetiţei nu vor funcţiona până târziu, în adolescenţă, ceea ce este normal”. Indiferent de sexul nou născutului, 1 an de alăptare îi reduce mamei riscul de a dezvolta cancer la sân cu 12%. Al doilea copil, alăptat tot 1 an, adaugă alte 12% în lupta împotriva cancerului la sân, cel mai frecvent în rândul femeilor.

Fitoestrogenii nu fac rău!

În mod natural, unele vegetale conţin fitoestrogeni. Este vorba de mărar, rodie, soia (cu cea mai mare concentraţie). Acest tip de alimente nu se oferă copiilor până la vârsta majoratului, deoarece îi expuneţi inutil la estrogeni. Nu sunt recomandaţi celor mici, dar alimentele cu fitoestrogeni pot fi consumate fără probleme la maturitate, atât de către femei, cât şi de către bărbaţi, într-o alimentaţie diversă. 

Pe de altă parte, nu vă gândiţi la o alimentaţie vegetariană strictă dacă vreţi să aveţi copii. “Mamele care au o alimentaţie vegetariană strictă prezintă risc să nască băieţei cu modificări ale organelor sexuale externe”, spune dr. Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog. “Pe de altă parte, dacă luaţi suplimente alimentare pe bază de izoflavone (derivaţi de fitoestrogeni) ar trebui să faceţi acest lucru sub supraveghere medicală”, avertizează prof. dr. Gh. Mencinicopschi.

 

Andreea Groza
Andreea Groza

Mă întâlnesc în fiecare zi cu doctori. Pentru cei mai mulţi pământeni, care nu sunt ipohondri, probabil, acest comportament pare ciudat.
Dar socializăm în cadrul unor interviuri în care noi, echipa, încercăm să aflăm poveşti scurte şi concise despre cum putem să funcţionăm ... citește mai mult

Sfaturi pentru un psihic de fier
Sfaturi pentru un psihic de fier
Cel mai nou articol Video:
Armando Lungu: despre vegetarianism și activitatea fizică