Fibromul uterin: lista completă a alimentelor care reduc riscul de apariție a bolii

Fibromul uterin este una dintre cele mai comune tumori benigne, care apare la femeile la vârstă fertilă. Chiar dacă este o tumoră benignă nu înseamnă că nu poate afecta calitatea vieții.
  • Publicat:
Fibromul uterin: lista completă a alimentelor care reduc riscul de apariție a bolii
Fibromul uterin: lista completă a alimentelor care reduc riscul de apariție a bolii

Fibromul uterin este una dintre cele mai comune tumori benigne, care apare la femeile la vârstă fertilă. Chiar dacă este o tumoră benignă nu înseamnă că nu poate avea consecințe și să afecteze calitatea vieții. Deși nu toate femeile vor experimenta simptome, acestea pot varia de la sângerări abundente, urinare frecventă și dureri la contactul sexual, până la dureri în zona lombară, zona abdominală inferioară mărită și infertilitate.

Fibromul uterin poate cauza și complicații în timpul sarcinii sau nașterii, așadar șansele femeilor cu fibromul uterin de a trece printr-o operație de cezariană sunt de șase ori mai mari.

Fibromul uterin: factori de risc și tratament

Cei mai cunoscuți factori de risc sunt vârsta, rasa, indicele de masă corporală, istoricul sarcinilor, hipertensiunea, nivelul vitaminei D, dezechilibrul hormonal și expunerea la substanțe care afectează sistemul endocrin.

Factorii genetici și schimbările stilului de viață, precum dieta și stresul pot juca un rol esențial. În principiu, fibromul uterin este tratat prin îndepărtarea fibroamelor de pe peretele uterului printr-o procedură numită miomectomie. Dacă fibroamele reapar sau continuă să fie o problemă, se optează pentru histerectomie parțială, intervenție în care uterul este îndepărtat.

Dacă nu vrei să treci prin aceste tratamente invazive, un nou studiu publicat pe 12 martie 2024 în jurnalul Nutrients arată că fibromul uterin poate fi prevenit.

Datele studiului

Cercetătorii au urmărit aproape 200 de studii, iar astfel s-au concentrat pe comportamentele sănătoase și alegerile sănătoase de stil de viață, inclusiv consumul de alimente nutritive, promovarea activității fizice și reducerea consumului de alcool și tutun, dar și îmbunătățirea și managementul stresului.

Legat de alegerile alimentare, autorii studiului au descoperit că legumele bogate în fibre, precum verdețurile, cruciferele, morcovii, cartofii dulci și ardeii grași, alături de fructe precum fructele de pădure, citricele, merele, ananasul și kiwi-ul, ar putea juca un rol esențial în prevenția fibromului uterin.

De asemenea, autorii studiului au menționat importanța consumului de nutrienți precum acizi grași omega-3 care provin din pește, EGCG, care se regăsește în ceaiul verde, vitamina D și produsele de pui. O altă descoperire făcută are la bază asocierea dintre condimentele cu proprietăți antiinflamatorii care pot reduce fibroamele uterine.

Printre acestea putem menționa curcuma, care se regăsește în turmeric, resveratrol, care se regăsește în alune și struguri, quercetina, care se regăsește în ceapă, fructe de pădure și broccoli, sulforaphan, care se regăsește în crucifere, antocianină, care se regăsește în fructele de pădure și licopenul, care se regăsește în roșii, morcovi, papaya și pepene roșu.

Mai mult, consumul de vitamină A, seleniu, magneziu și probiotice poate reduce riscul de fibrom uterin.

Foto: shutterstock

Surse:

https://www.mdpi.com/2072-6643/16/6/807

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân