Ochii și stresul: 7 probleme de sănătate oculară date de stres

Dr. Alina Stănilă-Panga, medic specialist oftalmolog, ne enumeră cele șapte probleme de sănătate oculară cu care ne putem confrunta dacă lăsăm stresul să preia controlul.
  • Publicat:
Ochii și stresul: 7 probleme de sănătate oculară date de stres
Ochii și stresul: 7 probleme de sănătate oculară date de stres

O doză moderată de stres poate contribui la eficiența zilnică, sunt de părere experții de la Organizația Mondială a Sănătății. Totuși, prea mult stres poate conduce la probleme de sănătate fizică și mintală, iar ochiul uman nu este imun la efectele stresului. Adrenalina crescută în organism, în situații de stres, poate exercita presiune asupra ochilor, potrivit specialiștilor. În continuare, Dr. Alina Stănilă-Panga, medic specialist oftalmolog, ne enumeră cele șapte probleme de sănătate oculară cu care ne putem confrunta dacă lăsăm stresul să preia controlul.

Atunci când te simți stresat, corpul tău eliberează doi hormoni, cortizol și adrenalină, care te pregătesc să răspunzi la amenințările percepute. Este vorba despre reacția „luptă sau fugi”. Adrenalina, de exemplu, face ca pupilele tale să se dilate, astfel încât să poți vedea mai clar posibilele amenințări.

„Ochii suferă modificări, precum este creșterea presiunii intraoculare atunci când o persoană este stresată sau anxioasă pe o perioadă mai lungă sau mai scurtă de timp. Aceste modificări sunt adesea temporare. Stresul poate afecta cu atât mai mult ochii cu cât suferi, de exemplu, de glaucom sau de o boală a suprafeței oculare precum ochiul uscat”, explică dr. Alina Stănilă-Panga, medic specialist oftalmolog.

Dr. Alina Stănilă-Panga avertizează că, în timp, nivelurile ridicate de cortizol și adrenalină pot duce la o serie de probleme de sănătate oculară.

Presiune oculară crescută

„Scurtele modificări ale presiunii oculare nu sunt neapărat dăunătoare și este posibil să treacă neobservate. Însă, pe o perioadă lungă de timp, modificările presiunii oculare pot afecta nervul optic”, explică dr. Stănilă-Panga.

Această situație este valabilă mai ales dacă suferi de cea mai comună formă de glaucom – glaucomul primar cu unghi deschis. Această boală este printre cauzele principale de orbire pentru persoanele de peste 60 de ani.

 Fotofobie

Atunci când te simți copleșit de stres sau de anxietate, poți observa că luminile intense îți agresează ochii într-un mod neobișnuit sau devin mai deranjante. Acest fenomen este cunoscut sub denumirea de fotofobie. Deși adesea declanșată de stres, sensibilitatea la lumină poate fi un semn al unei afecțiuni mai serioase.

Spasme oculare

Îți apare un spasm al pleoapelor când ești stresat? Acest fenomen, destul de frecvent, este o reacție destul de comună la stres și se accentuează în prezența cofeinei și a unui somn de proastă calitate. Vestea bună este că spasmul ochilor este de obicei inofensiv și adesea dispare de la sine.

Dr. Alina Stănilă-Panga, medic specialist oftalmolog
Dr. Alina Stănilă-Panga, medic specialist oftalmolog

Vedere încețoșată

Efectul stresului poate determina o schimbare de focalizare, făcând ca persoanele și obiectele din jur să pară mai puțin clare sau distorsionate.

„Pacienții de vârstă mijlocie pot observa că anxietatea le agravează presbiopia – dificultatea de a vedea obiectele de aproape. În caz de stres extrem, cum ar fi un atac de panică, hiperventilația poate provoca vedere încețoșată din cauza unui dezechilibru de oxigen și dioxid de carbon din organism”, mai arată dr. Stănilă-Panga.

Oboseala ochilor

Deși oboseala ochilor poate avea multe cauze, inclusiv timpul prelungit în fața ecranelor, ea poate fi provocată și de stres și anxietate. Specialiștii îți recomandă regula „20-20-20”, ca să îți odihnești ochii atunci când citești sau lucrezi la computer. Setează un cronometru pentru 20 de minute, ca să îți amintești să îți muți privirea către obiectele aflate la cel puțin 20 de metri distanță, timp de 20 de secunde sau mai mult.

Vedere prin tunel

Anxietatea extremă îți poate bloca temporar vederea periferică (laterală) și te poate face să simți că poți vedea doar obiectele direct în fața ta. Dacă acest lucru durează mult timp sau se întâmplă în mod regulat, mergi la oftalmolog. Vederea cronică în tunel poate fi uneori un semn al unor afecțiuni oculare mai grave, cum ar fi glaucomul în stadiu terminal.

Ochi foarte uscați sau prea umezi

Persoanele cu ochi uscați sau alte boli ale suprafeței oculare pot experimenta o agravare atunci când sunt supuse unor situații stresante puternice.

Stresul poate provoca inflamații. Sindromul ochiului uscat este o afecțiune inflamatorie. Atunci când ești stresat și corpul tău eliberează hormonii stresului, nivelul de inflamație în tot corpul crește. Inflamația poate să afecteze glandele ochilor responsabile cu producția de lacrimi, agravând simptomele de ochi uscat.

Foto: shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân